Кафедра історії
Факультет географії, туризму та історії

02 травня 2018 року Президент України підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років».

Коментар співавторки закону, народного депутата Ганни Гопко щодо актуальності події міститься і на офіційній сторінці Українського Інституту Національної Пам'яті : “Досі в Україні діяв ще радянський закон про реабілітацію, значна частина жертв комуністичного режиму формально вважалася злочинцями. Тепер ми нарешті відновлюємо історичну справедливість. За новим законом, реабілітації підлягають усі репресовані позасудовими органами, всі депортовані, а також люди, засуджені за те, що зі зброєю в руках боролися за незалежність України. Реабілітація поширюється на всіх, хто постраждав від дій комуністичного режиму в 1917-1991 роках». 

Реабілітація відбуватиметься у кілька кроків:

reabilitaliya zhertv fin

На початку 2019-го року при Дніпропетровській обласній державній адміністрації було створено регіональну комісію з реабілітації.

Відповідно до Розпорядження Голови облдержадміністрації В.М.РЕЗНІЧЕНКА від 28.03.2019 р. за № Р-164/0/3-19 до складу регіональної комісії з реабілітації увійшов ШЛЯХТИЧ Роман Петрович, кандидат історичних наук, старший викладач кафедри історії України та правознавства.

17 квітня 2019 року відбулось перше засідання комісії, на якому було обрано її голову та обговорено план подальшої роботи. Як зазначають в координаційному центрі -  Управлінні культури, національностей і релігій ДніпроОДА : «Регіональна комісія попередньо розглядає обставини, пов’язані з репресіями проти конкретної людини. Далі подає до Національної комісії обґрунтовані пропозиції - визнати людину реабілітованою або потерпілою від репресій чи відмовити у цьому».

 

7595
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша