Кафедра історії
Факультет географії, туризму та історії

"Наша невелика експедиція у складі двох викладачів кафедри історії України та правознавства КДПУ, магістрів спеціальності «Історія», громадських діячів та журналістів побувала у селах Криворізького та Петрівського районів." Так починається допис нашого колеги, к.і.н.Р.П.Шляхтича у Фейсбуці за результатами проведених 16 грудня 2019-го року історичних розвідок автора допису, асистента кафедри М.М.Грабара та магістрантів гр.ІПм-15  Шишки Руслана і Домантовича Віталія щодо загиблих на західних околиця Кривого Рогу воїнів-«чорносвиточників».

Далі дописувач розповідає: " Метою експедиції був збір інформації про «чорносвиточників» (чорна піхота), які загинули на західних околицях Кривого Рогу з жовтня 1943 до березня 1944 років. Між селами Іскрівка та Недайвода у полях загинуло за різними даними до 30 тис. радянських військовослужбовців, серед них від 7 до 13 тис. складали «чорносвиточники» - ті кого мобілізували радянські військово-польові військкомати протягом 1943-1944 років на території України. Це переважно були юнаки та молоді хлопці від 16 до 18 років, які залишились на окупованій нацистами території України. Офіційно вони не були призвані до Червоної армії, тож ніде не обліковувалися. Тільки вцілілих одягали в солдатські однострої та вносили до списку особового складу. Їх, майже без зброї (як згадував свідок з с. Лозуватки «на п’ять осіб було лише 3 патрони та одна гвинтівка») та у цивільному одязі, гнали на штурм німецьких позицій. В результаті 137 мобілізованих у такий спосіб чоловіків із с. Іскрівка загинули за декілька кілометрів від рідного села. Інший свідок з с. Тернуватки згадує, що хлопці, яких у 1943 році мобілізували з її вулиці, майже всі загинули біля с. Недайвода за менш ніж 5 кілометрів від свого села.

   CHR 3   CHR 4

Загалом, у полях між Іскрівкою та Недайводою, за спогадами місцевих мешканців, загинуло багато «чорносвиточників» з Криничанського району Дніпропетровської області. Це ще один злочин радянського режиму, який потребує дослідження та розголосу. Небайдужі місцеві мешканці почали споруджувати у полі меморіальний комплекс. Планується проведення робіт з пошуку та перепоховання загиблих".

CHR 2 2   CHR 2 1

 

 

 

9649
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша