25 квітня  2024 р. було проведено засідання робочої групи кафедри історії з розробки освітньої програми та навчального плану спеціальності 014.03 Середня освіта «Історія та громадянська освіта» ступеня вищої освіти «Бакалавр»

ПРИСУТНІ: Викладачі кафедри історії КДПУ – зав. кафедри – доц., к.і.н. Н.А. Печеніна, гарант освітньої програми  к.п.н, ст.викл. І.А.Селищева (голова робочої групи), доц., к.п.н. Л.В. Задорожна; доц., к.і.н. Мак Т.Ф., здобувачі вищої освіти Черниш Станіслав (ІП - 21), Горбунов Ростислав (ІП - 20); вчитель історії Криворізької загальноосвітньої школа І-ІІІ ступенів № 120 Криворізької міської ради Дніпропетровської області – Д.В.Войтович, спеціаліст з розвитку персоналу Школи програмування та робототехніки Robocode М.М.Сазонов.

Гарант ОП Ірина Селищева закцентувала увагу на необхідності змінити назву Освітньо-професійної програми відповідно до Наказу МОН №260  від 04.03.2024 р. "Про затвердження Переліку предметних спеціальностей спеціальності 014 Середня освіта (за предметними спеціальностями), спеціалізацій предметної спеціальності 014.02 Середня освіта (Мова та зарубіжна література (із зазначенням мови)), спеціалізацій спеціальностей 015 Професійна освіта (за спеціалізаціями) та 016 Спеціальна освіта, за якими здійснюється розміщення державного (регіонального) замовлення". В Наказі, посилаючиьс на статтю 58 Закону України «Про освіту», частини першої статті 2 та частини першої статті 3 Закону України «Про формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів», пункту 8 Положення про Міністерство освіти і науки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року №630 затверджено Перелік предметних спеціальностей спеціальності 014 Середня освіта (за предметними спеціальностями). ОПП має бути приведена у відповідність.

На обговорення винесено питання про практики миттєвої допомоги учням і вчителям, створення кожним вчителем власного контенту, сучасні підходи до кар’єрного зростання, основи написання вчителем власних програм, ментальне здоров’я учасників навчального процесу, протидію боулінгу, антикорупційну складову та медіа грамотність. Також запропоновано у змісті програми передбачити історію персоналій, гендерну історію, в галузі правових дисциплін хотілося б побачити більше практичної роботи, завдань, пов’язаних із розв’язанням правових ситуацій або задач.

Робота над ОП триває.

26493

На виконання рішень Вченої ради університету від 21.12.2023 р. (протокол № 7), від 11.01.2024 р. (протокол № 9), задля удосконалення та подальшого розвитку освітніх програм, з урахуванням рекомендацій та зауважень експертних груп та галузевих експертних рад, Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти створено робочу групи з перегляду освітніх програм підготовки бакалаврів за ОПП "Історія і суспільствознавчі дисципліни".

Проєкт освітньої програми "Історія і суспільствознавчі дисципліни" буде розроблено до 01 квітня 2024 р. та оприлюднено для громадського обговорення на офіційному сайті Криворізького державного педагогічного університету.

На засіданні робочої групи 31 січня 2024 р. розглянуто питання:

1. Про пропозиції до розроблених нових Програм з педагогічної виробничої практики, за якими буде здійснюватися підготовка фахівців ступенів бакалавра за спеціальністю 014 Середня освіта «Історія».

2. Про пропозиції та зауваження до розроблених нових Програм з вибіркових дисциплін, за якими буде здійснюватися підготовка фахівців ступенів бакалавра на спеціальності 014 Середня освіта «Історія».

3.  Про пропозиції та зауваження щодо можливостей здійснення дуальної освіти як підготовки фахівців ступенів бакалавра за спеціальністю 014 Середня освіта «Історія».

Інформація висвітлена на сайті кафедри історії

На засіданні робочої групи 4 березня 2024 р. розглянуто питання:

1. Про зміни у складі робочої групи ОП (до складу робочої групи введено здобувачів вищої освіти Р.Горбунова (гр. ІП-20) та Станіслава Черниша (гр.ІП-21))

2. Про організацію опитування студентів-істориків, випускників-істориків, роботодавців.

3. Про пропозиції та рекомендації щодо оновлених Програм з педагогічної виробничої практики, за якими буде здійснюватися підготовка фахівців ступенів бакалавра за спеціальністю 014 Середня освіта «Історія».

Інформація висвітлена на сайті кафедри історії

 

 

25406

У 2022-23 р. продовжено роботу з удосконалення ОПП "Історія і суспільствознавчі дисципліни".

До складу робочої групи увійшли: І. Селищева (кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри історії, керівник групи, гарант ОП), Л. Задорожна (кандидат педагогічних наук, доцент кафедри історії), І. Панафідін (кандидат філософських наук, старший викладач кафедри історії), А. Волик (директор Криворізької гімназії № 32), Д. Войтович (вчитель історії Криворізької загальноосвітньої школи № 120), здобувачка освіти А. Дика (гр. ІП-19) спеціальності 014.03 Середня освіта (Історія).

 У 2023 р., задля вдосконалення якості підготовки бакалаврів, з урахуванням рекомендацій галузевої експертної ради 01 Освіта Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, відповідно до змін у законодавчій, нормативно-правовій базі України, РГ розробила й оприлюднила проєкт оновленої ОП, в якій: додано кваліфікацію «викладач закладу фахової передвищої освіти»; запропоновано змінити назви практик тощо. 

Враховуючи сучасні тенденції розвитку освіти, результати моніторингу якості ОП, власний досвід, можливості організації, кадрового науково-методичного, інформаційного та матеріального забезпечення, після обговорення на зустрічі РГ зі стейголдерами  ОП було розглянуто і схвалено на засіданні кафедри історії, вченої ради факультету.

Обговорення ОП (травень 2023 р.)

Пропозиції стейкголдерів висвітлено на сайті КДПУ

Обговорення ОП (серпень 2023 р.)

Зміни було внесено також до ОПП «Історія і суспільствознавчі дисципліни» (2021 р.) (вчена рада факультету протокол №10 від 22 червня 2023 р.; Вчена рада університету протокол № 13 від 29 червня 2023 р.).

ОПП "Історія і суспільствознавчі дисципліни" введено в дію в 2023-2024 н.р.

 

25402

Протягом 2020-2021 н.р. відбувались засідання робочої групи кафедри історії з розробки освітніх програм та навчального плану спеціальності 014 Середня освіта (Історія) спеціалізації суспільствознавчі дисципліни ступеня вищої освіти «Бакалавр»

На засіданні робочої групи з розробки ОП в квітні 2021 р. обговорювались актуальні проблеми вищої історичної освіти в Україні та її реалізація в  КДПУ. Також розглянуто питання про розроблення проектів нових ОП, за якими буде здійснюватися підготовка фахівців ступеня бакалавра з 2021-2022 н.р. на спеціальності 014 Середня освіта «Історія».

Викладачі кафедри історії КДПУ – старший викладач, к.ф.н. І.О. Панафідін (голова робочої групи, гарант ОП), зав. кафедри, доц., к.і.н. Н.А. Печеніна, доценти – к.п.н. Л.В. Задорожна, к.і.н. А.В. Тарасов, к.і.н. О.І Кожухар, асистент кафедри історії, заступник директора з наукової роботи Криворізького історико-краєзнавчого музею А.О. Дробот., студенти 3 курсу гр.ІП-18 О. Холодняк, В. Кутьков, М.Мельник.

Зацікавлені сторони: директор Криворізької спеціалізованої школа І-ІІІ ступенів № 70 Криворізької міської ради Дніпропетровської області  В.О.Бондарук; директор комунального закладу "Гурівський опорний заклад ЗСО І-ІІІ ступенів Гурівської сільської ради" В.І.Корнієнко; директор Криворізької загальноосвітньої школа І-ІІІ ступенів №32 Криворізької міської ради Дніпропетровської області А.В.Волик; заступник з науково-методичної роботи Криворізької педагогічної гімназії Криворізької міської ради Дніпропетровської області О.І.Кушнір; вчитель історії Криворізького природничо-наукового ліцею В.В.Зуй. 

Гарант ОП Ігор Панафідін висвітлив зміст розпорядження навчально-методичного відділу КДПУ від 24 листопада 2020 року № 43 «Про підготовку проєктів освітніх програм», в якому йдеться про виконання рішення Вченої ради університету від 10 вересня 2020 р. (протокол № 2). Науково-методична рада університету на своєму засіданні 05 листопада 2020 р. затвердила форму (шаблон) освітньої програми (ОП). Також розроблено методичні рекомендації щодо укладання ОП. Наказом по університету від 13.11.2020 р. № 377 “Про перелік освітніх програм університету” визначено основні етапи розроблення нових ОП. Підкреслювалася необхідність взяти до уваги, що 02 липня 2020 р. набули чинності зміни у додатку до постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 р. № 1341 “Про затвердження національної рамки кваліфікацій”, згідно з якими кваліфікації вищої освіти відповідають: бакалавр - 6 рівню Національної рамки кваліфікацій та першому циклу вищої освіти Рамки кваліфікацій Європейського простору вищої освіти; магістр - 7 рівню Національної рамки кваліфікацій та другому циклу вищої освіти Рамки кваліфікацій Європейського простору вищої освіти.

Обговорення порядку денного (протокол засідання)

Обговорення висвітлено на сайті кафедри

ОП "Історія. Суспільствознавчі дисципліни" введено в дію з 2021 -2022 н.р.

25377
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Серпень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31