Ми раді поділитися публікацією, яка підкреслює глибокий вплив психологічного театру як інструменту зв’язку з болісними реаліями життя та вирішення травм в українських реаліях. Натхненні впливовою книгою Бесселя ван дер Колка «Тіло веде рахунок», дослідницька група громадянської освіти під час війни наукового гуртка травматерапії кафедри здійснили переконливе тематичне дослідження та реалізували наш власний проект, демонструючи трансформаційну силу театру.

зображення viber 2022 11 29 21 19 43 209

Практичний приклад: Urban Improv - Ефективні заходи в бостонській школі

Urban Improv, відома театральна асоціація, запровадила інноваційні методи роботи з болісним досвідом людей. За допомогою колективної акторської гри та символічного переосмислення вони створили шляхи для зцілення та зростання. Надзвичайний успіх їхніх інтервенцій у бостонській школі підкреслює трансформаційний потенціал театру у вирішенні травми.

Наш проект: «Нульова толерантність до насильства», співорганізатором якого є доцент Бондар К., в якому приймали учать магістри 1 року навчання (Левченко О.) та випускники кафедри. Проект містив колаборацію між КДПУ, Го "Безоплатна правова допомога",  Донецьким національним університетом економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського (ДонНУЕТ) та Донецьким державним університетом внутрішніх справ (ДДУВС) у Кривому Розі. 

У співпраці з юристами, психологами та поліцейськими з міста Кривий Ріг наша трупа плейбек-театру «Ехо» розпочала проект за фінансування USAID – Агентства США з міжнародного розвитку. Нашою метою було популяризувати «Нульову толерантність до насильства» та тісно співпрацювала зі освітянами міста.

зображення viber 2022 12 09 21 59 44 937

З березня 2022 року по квітень 2023 року ми показали 16 вистав плейбек-театру для різноманітної аудиторії, зокрема для школярів, представників громади та місцевої влади України у воєнний час. Ці потужні вистави включали в себе реальні історії насильства, поширеного в Кривому Розі, запропонувавши унікальний і вражаючий досвід для глядачів.

Вплив і майбутні ініціативи:

Наш проект створив безпечний і трансформуючий простір, де люди могли зіткнутися зі своїм досвідом насильства та переробити його. Лише за одну годину учасники взяли участь у катарсисних сеансах, які можна порівняти з терапевтичними просторами, сприяючи стійкості та особистісному зростанню. Висловлюємо глибоку вдячність Наталі Кожем'яка за неоціненну підтримку та продуктивну співпрацю.

зображення viber 2023 02 21 22 39 27 334

Забігаючи вперед, ми раді анонсувати постпроектну фотовиставку, яка відобразить суть цих надихаючих історій на сцені. За допомогою візуального оповідання ми прагнемо надихнути інших досліджувати потенціал театру для зцілення та особистісного зростання.

Не можна недооцінювати силу театру у вирішенні травми та сприянні колективному зціленню. Наш досвід із проектом плейбек-театру «Ехо» ще раз підтверджує, що театр є потужним засобом для сприяння розумінню, стійкості та позитивним змінам. Давайте продовжувати використовувати його трансформаційну силу для створення кращого майбутнього.

Facebook

#TheaterForHealing #CollectiveGrowth #TraumaInformedApproach

22611
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок