navkolo20 1

Традиційно на факультеті української філології виходить збірка поезій «НавКоло». Презентація четвертого випуску збірки планується на 1 вересня 2020 року до Дня посвяти першокурсників у студенти.

Цього року випуск збірки «НавКоло» є особливим, адже він присвячений 90-річчю Криворізького педагогічного та 5-річчю заснування поетичного проекту «НавКоло», до якого долучаться студенти-першокурсники, а їх поетичне слово розширить коло збірки.

Ідея щодо створення збірки з’явилася у 2015 році після проведення на факультеті української філології поетичного марафону «Привітання життю». Док. філол. наук, проф. кафедри української та світової літератур С. І. Ковпік разом зі студенткою групи УФБ-10 Анною Бахтіною почали збирати вірші для збірки, створювати макет та добирати ілюстративне наповнення, вдалу назву.

navkolo20 2

Співзасновниця збірки С. І. Ковпік у передмові до першого випуску зазначила: «Поетичне слово сконденсовує думку і розкриває її, живлячи внутрішню енергію автора і реципієнта, які, проникаючи в оазис поезії, не помічають НавКоло сіризни прерії. Звідси і походить назва поетичної збірки».

Спочатку презентація збірки відбулася на факультеті української філології з нагоди святкування Дня відновлення діяльності факультету у 2017 році, а з 2018 року презентації збірок «НавКоло» проходять до Дня посвяти першокурсників у студенти.

Для четвертого випуску 2020 року було обрано ніжно лавандовий колір, який асоціюється з поетичною творчістю та перегукується з темою збірки: утвердження життя, переживання почуттів, сповнених надії та оптимізму.

navkolo20 3

«Незважаючи на карантин, поетична збірка «НавКоло» поповнюється новими творчими здобутками студентів та викладачів. Поетичне слово наших філологів особливо чуттєве до сьогоднішніх реалій, але попри все філологічна спільнота вірить і сподівається, що весна, молодість, і лавандова колористика ідейного змісту цьогорічного випуску ознаменує початок нової і цікавої творчої співпраці на благо нашого університету», – зазначила С. І. Ковпік.

Студентка ІІІ курсу факультету української філології Валерія Карнаух є однією з постійних авторів збірки, які творчо та натхненно наповнюють зміст збірки «НавКоло» своїми почуттями та переживаннями. Одним із найчуттєвіших поезій є вірш «Про любов»:

Я – серце сповнене любові,

Я – серце сповнене тепла!

Любов, що у мені, у крові,

Спинить ніколи б не змогла.

Спиняти мабуть би й не стала і навіть якби я могла,

Бо вже давно собі пізнала:

Любов могутніша від зла.

Душа що любить, та щаслива.

Куди не кине путь нова –

Душа що любить – невразлива,

Вона нестримна і жива.

Бо хто любити геть не вміє –

Не знає світлого життя,

Не відчуває і не мріє,

А щастя зникло в забуття.

А той, хто любить, хто жадає,

Хто мріє, рветься до свого –

Щасливий живе серце має,

Не помічаючи того.

Давайте ж будемо любити,

В душі плекати ніжний цвіт.

Душа жива зможе радіти,

Для щастя бо прийшла в цей світ.

11335
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок