img40

4 березня 2021 року відбулися Шевченківські читання, приурочені 207-й річниці від дня народження Кобзаря. Традиційно захід організував факультет української філології Криворізького педагогічного; для проведення онлайн-конференції було обрано платформу Google Meet.

img41

Головною метою зустрічі стали формування й розвиток у здобувачів вищої освіти читацької компетенції та уміння декламувати віршовані твори, залучення студентів до обговорення текстологічних джерел художніх творів видатного українського письменника. До події долучилися викладачі й студенти факультету та всі охочі.

img42

Зі вступним словом до присутніх звернулася декан факультету української філології, канд. філол. наук, доц. Л. М. Семененко, яка коротко розповіла про творчість поета й зазначила: «Твори Т. Г. Шевченка сьогодні залишаються актуальними. Кожна людина відкриває для себе видатного митця в різний час і за різних життєвих обставин, та починає по-іншому дивитися на світ і тлумачити слова Великого Кобзаря».

img71

Модератором події стала канд. філол. наук, доц. кафедри української та зарубіжної літератур І. М. Онікієнко, яка закцентувала увагу присутніх на автопортретах Т. Г. Шевченка й розповіла про образи, що чітко простежуються в його творах.

Студенти ІІ курсу факультету української філології продекламували поезії Кобзаря «Гамалія», «Во Іудеї во дні они…» та підготували виступи, в яких розповіли про джерела шевченківських текстів.

img72

«Ми бачимо, що джерелами творів Т. Г. Шевченка були історичні документи, народні та міфологічні перекази, легенди. Крім цього, існує певна особливість історичного мислення Шевченка, на яку вказував Григорій Грабович: письменник не дотримувався принципу історичної достовірності й образи козаків для нього були більше символами, ніж реальними історичними постатями», – зазначила І. М. Онікієнко.

img73

Учасникам заходу запропонували переглянути презентацію «Тарас Шевченко в сучасності». Кожен отримав можливість дізнатися про сучасні пам’ятники митця, повість Олександра Гавриша «Врятувати Тараса Шевченка» та новий український фільм «Тарас. Повернення».

img98

«Як на мене, то вивчати твори Т. Г. Шевченка, зважаючи на міфологічні, історичні й текстологічні джерела, стає дуже гарною традицією. Я б хотіла, щоб кожен із нас сформував своє бачення того, ким для нього або неї є Шевченко. Закликаю вас обов’язково переосмислили творчість видатного митця – по-сучасному, як філологи та як українці», – підкреслила завідувачка кафедри української та зарубіжної літератур, канд. філол. наук, доц. Н. Г. Мельник.

Дякуємо викладачам і студентам факультету за можливість доторкнутися до поетичного слова Кобзаря!

14694
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31