kaf ukr lang 1

Кафедру української мови було сформовано в 1986 році на базі кафедри методики викладання філологічних дисциплін. Сьогодні на кафедрі плідно працюють 3 професори, 4 доктори, 9 доцентів, 2 старших викладачі й 2 лаборанти, які здійснюють науково-педагогічну роботу на факультеті української філології, неспеціальних факультетах і на факультеті безперервної підготовки.

kaf ukr lang 2

Основною кафедральною темою є «Проблеми функціонування мовних одиниць і граматичних категорій у різних стилях мови та їхня лексикографічна розробка». У рамках наукової роботи кафедри професорсько-викладацький склад гідно представляє Криворізький педагогічний на багатьох міжнародних, всеукраїнських та регіональних науково-практичних конференціях і має високі результати наукових досліджень.

kaf ukr lang 3

Команда кафедри видає різноманітні збірники для студентів-філологів, науковців і вчителів-словесників навчальних закладів різних типів, серед яких збірник праць «Матеріали студентських наукових читань», збірник матеріалів Всеукраїнських студентських наукових конференцій «Східнослов`янська філологія: здобутки та перспективи», а також фаховий збірник «Філологічні студії: Науковий вісник Криворізького державного педагогічного університету».

kaf ukr lang 4

Кожного року факультет української філології здійснює набір на спеціальність «Українська мова і література» зі спеціалізацією «Українознавство», а також із додатковими спеціальностями «Редагування освітніх видань», «Англійська мова», «Психологія». Для студентів, які отримують кваліфікацію «бакалавр» викладачі кафедри української мови протягом чотирьох років читають курси «Сучасна українська літературна мова», «Стилістика української мови», «Вступ до мовознавства», «Основи лінгвістичних досліджень», «Українська діалектологія», «Старослов’янська мова», «Історична граматика української мови», «Історія української літературної мови», «Лінгвістичний аналіз тексту», спецсемінари й спецкурси з української мови. При кафедрі функціонує аспірантура за спеціальностями українська мова й теорія і методика навчання української мови.

kaf ukr lang 5

Креативні викладачі кафедри проводять святкові заходи, олімпіади, моніторингові й пробні тестування, серед яких традиційними стали конкурс для студентської молоді до Всесвітнього дня грамотності з написання диктанту; урочистий захід до Міжнародного дня рідної мови, під час якого проводиться тестування «Знавці рідного слова» для викладачів і співробітників, яке відбувається з використанням платформи MOODLE.

kaf ukr lang 6

Науковці кафедри керують численними студентськими практиками. Однією з найулюбленіших є діалектологічна практика для другокурсників, протягом якої здобувачі вищої освіти, працюючи в польових умовах, збирають мовний матеріал у багатьох населених пунктах, з’ясовуючи фонетичні, лексичні та граматичні особливості діалектного мовлення певних територій.

kaf ukr lang 7

Професорсько-викладацький склад кафедри користується неабияким авторитетом. Члени кафедри входять до складу журі обласного конкурсу учнівської молоді «Колія», Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та Всеукраїнської олімпіади з української мови.

kaf ukr lang 8

Викладачі кафедри проводять різноманітні зустрічі з сучасними мовознавцями, громадськими діячами, журналістами, докторами та професорами для студентів університету задля розвитку їх національної свідомості.

kaf ukr lang 9

Кафедра активно популяризує українську мову: професорсько-викладацький склад акцентує увагу на тому, що кожен, хто ідентифікує себе українцем повинен спілкуватися рідною мовою та закликає кожного долучатися до розбудови нашої культурної ідентичності.

8042
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30