pestushko1

10 лютого 2020 року в читальній залі КДПУ відбувся пам’ятний захід з нагоди 122-ї річниці від дня народження Костя Пестушка (Степового-Блакитного) – головного отамана Холодного Яру. До події долучилися студенти та магістранти природничого факультету й факультету географії, туризму та історії, викладачі, бібліотекарі, представники громадських організацій міста, митці й активісти.

pestushko2

Модератор заходу – директор бібліотеки, доцент, канд. філол. н. Г. М. Віняр надала слово журналісту, громадському діячу, співорганізатору громадського клубу «Український час» Володимиру Стецюку, який нагадав про основну мету зустрічі – популяризацію діяльності нашого земляка, отамана Холодного Яру, патріота України – Костя Пестушка, вшанування його пам’яті та поширення серед молоді історичних відомостей про буремні роки національно-визвольної боротьби за українську державність на початку минулого століття. Пан Володимир підкреслив, що новостворена громадська організація планує проводити регулярні засідання на базі бібліотеки; відтак розповів присутнім про цікаві факти біографії юного отамана.

pestushko3

Скульптор Олександр Канібор – автор пам’ятника Пестушку розповів про своє прагнення за допомогою граніту передати весь спектр почуттів, які охоплювали молодого патріота: це й надія, і сум, і палке бажання зробити все, щоб рідна земля була назавжди позбавлена більшовицького ярма.

pestushko4

До розмови приєднався архітектор Євген Головін – автор проекту меморіального комплексу, який митець побудував навколо концепції символічного кола, що уособлює єднання всіх українців загальною національною ідеєю. Нагадаємо, що презентація цих проектів відбулася у вересні 2019 року на базі бібліотеки КДПУ.

pestushko5

Доктор історичних наук, професор Криворізького національного університету Віталій Стецкевич підкреслив, що історію неможливо спаплюжити й переписати відповідно до забаганок певних режимів – адже правда зажди переможе. Відома криворізька поетеса Інеса Доленник продекламувала поетичний твір, присвячений пам’яті полеглих за волю України. До обговорення долучилася студентська молодь та представники громадськості міста.

pestushko6

Інформаційний супровід події забезпечили фахівці інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки, які презентували тематичну виставку «Кость Пестушко (Блакитний) – отаман Степової дивізії».

pestushko7

Дякуємо організаторам за можливість долучитися
до громадської діяльності зі збереження історичної пам’яті!

10090
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30