pysanky 4

15 лютого 2019 року у стінах факультету української філології відбулася виставка-презентація «Всесвіт української писанки», на якій свої унікальні роботи представила криворізька письменниця, художниця та майстриня Вікторія Галєх.

З 2008 року команда факультету української філології працює над облагородженням аудиторій. Спільними зусиллями та за творчої ініціативи к. ф. н., зав. кафедри української та світової літератур, доц. Н. Г. Мельник і д. ф. н., проф. С. І. Ковпік з’явилася ідея з удосконалення кабінету українознавства, яку підхопила та майстерно реалізувала у своїх картинах В. Галєх.

pysanky 1

«Ми вирішили запропонувати нетрадиційні підходи до писанок, їх світоглядних аспектів; розширити уявлення студентів про писанку як явище та відродити нашу українську традицію. Яйце використовується в обрядовості багатьох народів, але в такому вигляді тільки у нашого, адже саме українці досягли найвищого мистецького рівня писанкарства», – поділилася к. ф. н., декан факультету української філології, доц. Л. М. Семененко.

pysanky 3

Дату презентації виставки обрано не випадково. Вона є надзвичайно символічною: за православним календарем саме у цей день святкується Стрітення Господнє.

«Потрібно навчитися розрізняти поняття «писанка» й «крашанка». Писанки оздоблювали сирими, на них наносили особливі, значущі малюнки. Писанка – це магічний символ, зміст якого залежить від того, що саме на ній зображено. На відміну від крашанок, писанками ніколи не цокалися та не вживали їх у їжу. Крашанка – це варене яйце, пофарбоване в один колір; писанка ж передбачає продумане, осмислене поєднання кольорів. Науковці називають це першими зразками іконографічного письма, які у символічній, метафоричній манері передають певну ідею», – пояснила студентам к. ф. н., зав. кафедри української та світової літератур, доц. Н. Г. Мельник.

Талановита криворізька майстриня Вікторія Галєх творчо та надзвичайно доступно презентувала свої роботи відвідувачам виставки.

«Бачення української писанки на цьому заході презентовано крізь призму індійської культури. За основу для своїх робіт я взяла п’ять природних стихій: землю, воду, вогонь, повітря та ефір. Їх настрій передано за допомогою кольору, матеріалу, певних образів», – розповіла Вікторія Галєх.

Студенти милувалися писанками з особистих колекцій викладачів кафедри української та світової літератур, слухали легенди про виникнення писанок, дізналися цікаву інформацію про їх символіку; переконалися, що «Всесвіт і яйце – це поняття нероздільні».

pysanky 2

Витвори писанкарського мистецтва експонуються в кабінеті українознавства факультету української філології (ауд. 212 гуманітарного корпусу КДПУ).

6921
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31