Deutsche Spuren 6

Упродовж 2019 року представники Криворізького педагогічного брали активну участь у роботі над міжнародним проєктом «Німецькі сліди в Україні», реалізованому з ініціативи Дослідницького центру Університету Регенсбурга (FZ DiMOS) та за підтримки Федерального Міністерства з питань культури та медіа (BKM).

Метою проєкту стала актуалізація міжкультурної взаємодії: німецький спадок є важливою частиною гуманітарного та лінгвістичного аспектів національної культури українців. Над проєктом працювали за трьома напрямками. Лінгвістичний напрямок «Lehngutsforschung in Wort und Text» (керівник – канд. філол. наук, доцент О. І. Опанасенко) об’єднав науковців із Львівського національного університету ім. І. Франка, Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова та Одеського національного політехнічного університету, які досліджували природу німецьких запозичень в українській мові.

Deutsche Spuren 0

Другий напрямок у межах проєкту – «Deutsche Spuren in der Ukraine didaktisieren» – очолила проректор з наукової роботи КДПУ, доктор пед. наук, проф. В. А. Гаманюк. До складу робочої групи цього напрямку разом із колегами з Університету Амстердама (Нідерланди), Маріупольського державного університету, Національного університету біоресурсів і природокористування (м. Київ), Центральноукраїнського державного педагогічного університету ім. В. Винниченка увійшли викладачі кафедри німецької мови і літератури з методикою викладання доктор пед. наук, проф. В. А. Гаманюк і канд. пед. наук, доц. В. А. Карпюк та викладачі кафедр історії України та правознавства (канд. іст. наук, доц. А. В. Тарасов) і всесвітньої історії (канд. іст. наук, доц. В. О. Яшин). Під час роботи за цим напрямком основну увагу було приділено пошуку нових матеріалів, пам’яток минулого, свідоцтв перебування, діяльності й творчості німців в Україні та вивченню можливостей використання цієї інформації в освітньому процесі.

Третій напрямок проєкту, мультидисциплінарний та інтернаціональний, отримав назву «Galizien und Bukowina interregional-international». Його очолила доктор філол. наук, проф. А. Й. Паславська. До робочої групи напрямку приєдналися представники Німеччини, Чехії, Румунії, Австрії та України, зокрема фахівці Дрогобицького державного педагогічного університету ім. І. Франка, Львівського національного університету ім. І. Франка, Чернівецького національного університету ім. І. Федьковича, Ізмаїльського гуманітарного університету, університетів Відня, Граца й Регенсбурга. Науковці досліджували історичні та літературознавчі аспекти присутності німців в Україні, їх творчий спадок та внесок до розвитку культури нашої держави тощо.

Deutsche Spuren 1

Перший захід у межах проєкту відбувся ще до його офіційного старту. Представники другого напрямку (В. А. Гаманюк, Ю. М. Кажан, В. А. Карпюк, Х. Радтке) 17-19 травня 2019 року взяли участь у Конгресі польських германістів «Spuren der Deutschen Sprache und Kultur in Polen und anderen nichtdeutschsprachigen Ländern Europas» (м. Ополе), де представили перші результати проведених досліджень.

Deutsche Spuren 2

Наступним етапом реалізації проєкту став семінар «Deutsch in der Ukraine» у Львівському національному університеті ім. І. Франка, де учасникам було надано всі можливості для взаємодії трьох напрямків, обговорення перших результатів роботи та координації подальших кроків. Семінар тривав з 8 по 13 серпня. У ньому взяли участь і слухачі літнього мовного коледжу; це засвідчило ефективність дидактичних пропозицій із використання матеріалів проєкту.

Deutsche Spuren 3

Результати проведених досліджень було представлено 27-28 вересня у м. Івано-Франківську на окремій секції XXVI Міжнародної науково-практичної конференції «Moderne Germanistik auf der Suche nach einer neuen Identität: interdisziplinär, interkulturell, international».

Deutsche Spuren 4

Підсумковим заходом першого етапу проєкту «Deutsche Spuren in der Ukraine» стала Міжнародна конференція «Geschichte, Gegenwart und zukünftige Potentiale des Deutschen in der Ukraine», яка проходила з 31 жовтня по 2 листопада у Львівському національному університеті ім. І. Франка. Цей етап мав переважно теоретичний характер, тому результатами наукового пошуку, представленими на конференції, стали статті, які будуть опубліковані в науковому журналі Університету Регенсбурга.

Deutsche Spuren 5

Другий етап реалізації проєкту має практичне спрямування. Результатом роботи групи, яка досліджувала запозичення з німецької, має стати словник таких запозичень. Результати наукових пошуків у галузях літературного й культурного спадку німців, що мешкали у західних областях України, будуть використані для створення путівника «Слідами німців». Дидактичний напрямок представить результати своїх досліджень на інтернет-платформі, що являтиме собою комплекс дидактизованих для різних рівнів володіння німецькою й різних за метою, змістом і формою вправ і завдань, якими зможуть скористатися вчителі, студенти й всі, хто цікавиться німецькою мовою та історією німців в Україні.

Криворізький педагогічний завжди відкритий для плідної міжнародної співпраці.
Чекаємо на нові спільні проєкти у співробітництві із зарубіжними колегами!
10352
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок