audut

Уже втретє Криворізький педагогічний збирає науковців з різних куточків України на конференції «Літератури світу: поетика, ментальність і духовність». 

 studentka

Цього разу третя міжнародна науково-теоретична конференція, яка відбулася 19 жовтня 2018 року, була присвячена 80-річчю від дня народження її засновника та організатора, доктора філологічних наук, професора Анатолія Васильовича Козлова. На його пам'ять студентки факультету української філології Тетяна Воронкіна та Валерія Карнаух прочитали вірші, автором яких є А. В. Козлов.

zala

Головуюча наукового заходу доктор філологічних наук, професор кафедри української та світової літератур Світлана Іванівна Ковпік зупинилася на значущих моментах конференції, серед яких відзначила високій рівень усіх учасників та актуальність представлених доповідей, з якими можна ознайомитися у новому випуску наукового фахового збірника «Літератури світу: поетика, ментальність і духовність».

rector

До учасників та гостей конференції з вітальним словом звернувся  ректор університету Я. В. Шрамко: «Конференція проводиться вже 10 рік поспіль і за цей час набула ознак традиційності і ґрунтовності. Сьогодні ми з вдячністю та подякою згадуємо професора Козлова, результатом натхненної творчої діяльності якого є цей потужній науковий захід. Тема конференції розглядає питання духовності, що поєднують дослідження з різних галузей знань, зокрема й філософії та психології. Трендом сьогодення є рух від узагальнення постулатів, на яких ґрунтується українська література до поступального розвитку світової літератури взагалі, що є важливою парадигмою спілкування і розвитку не тільки науки, а й суспільства».

vystyp

На пленарному засіданні учасники заслухали доповіді науковців із різних міст України, які представляли заклади вищої освіти Миколаєва, Харкова, Глухова, Мелітополя, Бахмута, Житомира, Кривого Рогу та ін. Презентовані наукові розвідки торкалися багатьох аспектів літературознавства: психопоетики літературного твору (к.філол.н., доц. Скляр І.О.), особливостей сучасної постмодерністської прози українського письменника Я. Мельника (д.філол.н., доц. Юрчук О.О.) та канадського Я. Мартела (д.філол.н., доц. Комаров С.А.), досліджень українських прислів’їв та приказок (д.філол.н., проф. Дмитренко В. І., к.філол.н., доц. Мельник Н.Г.), «дитячої» спадщини письменників української діаспори США та Канади (к.філол.н. Варданян М.В.), розвідок про життєвий шлях М. Кропивницького (д.філол.н., проф. Новиков А. О.). Усі доповіді викликали жвавий інтерес й обговорення серед присутніх.

obgovorennia

Працювало три секції «Поетика та психопоетика літератур світу», «Ментальність та духовність літератур світу» та «Сучасні тенденції у викладанні мов та літератур світу». Під час їхньої роботи науковці мали змогу ознайомитись із сучасними науковими здобутками в галузі літературознавства та висловити власну точку зору з широкого кола літературознавчих та методичних питань.

Бажаємо всім учасникам плідної праці та до нових зустрічей у Криворізькому педагогічному!

Більше фото в Галереї


 

5870
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Липень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31