chytannya180419 1

18 квітня 2019 року в конференц-залі Криворізького педагогічного в колі знавців і дослідників міста відбулися п`яті історико-краєзнавчі читання.

Цього дня науковці кафедри історії України та правознавства організували й провели вже п’яті, ювілейні, краєзнавчі читання «Криворіжжя: погляд у минуле». Модератором зустрічі стала к. і. н., доцент, завідувач кафедри історії України та правознавства Н. А. Печеніна, яка наголосила: «Регіоналістика – це вивчення питань місцевої історії. Вона завжди залишається актуальним напрямом історичних досліджень. Підтвердженням цієї тези є те, що ми вже п`ятий рік збираємося в стінах нашого Криворізького педагогічного й проводимо історико-краєзнавчі читання».

До участі в роботі круглого столу були запрошені науковці, викладачі, аспіранти, студенти, співробітники музеїв, архівні працівники, краєзнавці-аматори, бібліотечні працівники, вчителі шкіл та учні старших класів, працівники мас-медіа, представники громадських організацій.

chytannya180419 2

«Дуже прикро, що деякі речі, які відбувалися на нашій пам’яті зникають, через те, що люди не усвідомлюють значення історичної цінності. Такі дії руйнують особливість міста. Варто розважливо ставитися до збереження архітектурного та історичного спадку, розуміти наш зв’язок із історичними процесами. Саме тому традиція наших краєзнавчих читань є важливою та корисною для криворізької громади», – наголосив ректор КДПУ, д. ф. н., професор Я. В. Шрамко.

Топ-темою цьогорічних краєзнавчих читань стали події періоду української революції 1917-1921 рр. крізь призму історії Криворіжжя.

chytannya180419 3

На пленарному засіданні виступили історики Криворізького педагогічного, а саме: к. і. н., доцент кафедри історії України та правознавства А. В. Тарасов, який представив тему «До питання про перебування військовополонених австро-угорської армії на території Криворіжжя (1914-1918 рр.)»; студентка ІІ курсу факультету географії, туризму та історії Катерина Пеньків з темою «Організаційно-гуманітарна діяльність Ф. Нансена на території Криворізького повіту Катеринославської губернії в 20-х рр. ХХ ст.» та студент І курсу КДКЕТ Ілля Прожижко, який розкрив тему «Військові формування Н. Махна, їх озброєння та тактика ведення війни».

Учасники круглого столу також розглядали концептуальні питання історичної регіоналістики; дискусійні питання щодо дати виникнення Кривого Рогу та населених пунктів Криворізького району; питання національних спільнот та їх впливу на економіко-культурні традиції місцевого населення; топоніміку міста; невідомі сторінки біографії визначних криворіжців; проблеми, які непокоїли містян у часи великих історичних потрясінь; волонтерство; національно-визвольний рух на Криворіжжі у ХХ-ХХІ ст., специфіку Криворіжжя в історичній ретроспективі тощо.

chytannya180419 4

Громадський діяч, керівник історико-краєзнавчого клубу «Криворізький хронограф» В. В. Петренко презентував історико-краєзнавчий альманах «Колекціонер Кривбасу», головним редактором якого він є.

Матеріали круглого столу включені до збірника «Криворіжжя: погляд у минуле».

7571
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31