uml logo

Великою є сила слова – основи всіх наук, джерела культури, оберегу духовності. Викладачам і студентам факультету української філології добре відома ця істина – і вони готові щедро поділитися з усіма охочими таємницями мистецтва рідної мови і скарбів літератури нашого народу.

У кабінеті декану факультету української філології, доцента Любові Миколаївни Семененко завжди затишно і привітно – атмосфера, що панує на факультеті відчувається навіть у оздобленні офіційного приміщення. Стіну кабінету прикрашає створене випускниками і першокурсниками факультету символічне Дерево життя; його гілки рясніють зробленими руками студентів і викладачів оздобами – символами досягнень майстрів рідного слова, свідченнями нерозривної єдності поколінь факультетської родини.

«Наша спеціальність «Середня освіта (Українська мова і література) поєднала лінгвістів і літературознавців, редакторів і психологів, шкільних бібліотекарів і знавців англійської мови, – розповідає Любов Миколаївна. – Неофіційні девізи факультету «Тільки УМЛ», «УМЛ – це сім‘я» є лейтмотивом нашої роботи, побудованої на принципах взаємодопомоги і взаємоповаги, уваги до потреб кожного студента і викладача, постійної підтримки діалогу між науково-педагогічним складом і студентською радою факультету».

Нерозривними є поняття любові до рідної мови і любові до Батьківщини. Завідувач кафедри української мови, професор Жанна Василівна Колоїз мріє: настане час, коли рідне слово наповнить духовною силою народу кожну українську громаду, лунатиме під час праці й відпочинку, у високих кабінетах і у студентських кав’ярнях. «Покликання вчителя багато вартує, – каже Жанна Василівна. – Закономірно, що підготовка саме вчителів української особливо вирізняється у галузі вищої педагогічної освіти. Адже філолог – це універсальний фахівець, носій мистецтва слова, грамотності, який може бути не тільки науковцем, педагогом або перекладачем, а і працювати у засобах масової інформації, формувати суспільну думку, надихати і спонукати до роздумів. Жодна сфера людської діяльності, жодна наука не існує без мови. І саме філологи першими дізнаються про зміни у функціонуванні цього могутнього інструменту людської культури».

Курс української наукової мови, який викладається на факультеті, стане у нагоді кожному, хто бажає присвятити життя науковим дослідженням у будь-якій галузі знання. Традиційні диктанти – щорічний подарунок українських філологів університетській громаді до Дня рідної мови – користуються великою популярністю серед всіх охочих перевірити свої знання. А гості з інших міст часто бувають приємно вражені добірною українською мовою, яка лунає у стінах Криворізького педагогічного.

Студентка І курсу Аліна Дядечкина завжди мріяла бути вчителькою. Захоплювалася і журналістикою – тому, коли настав час визначатися з професією, обрала саме спеціалізацію «Редагування освітніх видань» факультету української філології КДПУ. Серед планів дівчини на майбутнє – вступ до аспірантури і викладацька діяльність у вищій школі.

Студентка IV курсу Олена Гацелюк за роки навчання здобула досвід як у царині української філології, так і у володінні мовою міжнародного спілкування – англійською. «Спеціалізації є великою перевагою факультету, – каже студентка. Ми, фактично, здобуваємо подвійну спеціальність. Яскравою сторінкою навчання для мене стала виробнича практика: організація навчального процесу, проведення уроків і виховних заходів захоплюють, адже у майбутньому я бачу себе вчителькою».

А Ксенія Мелен, яка навчається на ІІ курсі факультету, у захваті від фольклорної практики: легенди, пісні і казки нашого народу зачаровують студентку. І не дивно: звіти з фольклорної практики – це завжди яскрава факультетська подія. Попереду – не менш захоплююча діалектологічна практика, під час якої на студентів-філологів чекають нові лінгвістичні відкриття.

Студентка V курсу Тетяна Погоріла з великою теплотою і вдячністю згадує роки, проведені на факультеті. «Хочеться побажати цьогорічним вступникам, насамперед, впевненості, – говорить дівчина. – Надзвичайно важливо бути впевненими у тому, що обрана спеціальність – це дійсно ваше покликання».

Музей «Літературно-мистецьке Криворіжжя»

Видатний український письменник і драматург Олександр Олесь писав: «Мова – це не просто спосіб спілкування, а щось більш значуще. Мова – це всі глибинні пласти духовного життя народу, його історична пам'ять, найцінніше надбання віків, мова – це ще й музика, мелодика, барви буття, сучасна художня, інтелектуальна і мислительська діяльність народу». Студенти, магістранти, аспіранти і викладачі факультету української філології дбайливо плекають мову нашої країни, навчають майбутнє покоління відчувати мелодійний смак і щирість українського слова, пишатися своєю питомою причетністю до скарбів культури українського народу.

5096
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок