Прес-центр

Воїн, спортсмен, викладач: інтерв’ю з Олексієм Терещенком

1 Листопада 2019, 08:00

14 жовтня наша країна відсвяткувала Дні українського козацтва та захисника України. Представники викладацького складу та студентства Криворізького педагогічного зі зброєю в руках захищають державний суверенітет та територіальну цілісність Батьківщини під час проведення АТО/ООС. Серед них – викладач кафедри фізичної культури та методики її викладання Олексій Петрович Терещенко.

Олексію Петровичу! Спортсмен – це мужня фізично й духовно людина. Характер атлета закладається ще в дитинстві. Розкажіть про свої дитячі роки. Якими видами спорту Ви займалися під час навчання у школі?

– Батьки віддали мене до плавального басейну ще під час навчання у школі, за порадою лікарів. Мав непогані спортивні досягнення у плаванні, посідав призові місця у змаганнях. Але в підлітковому віці виникло бажання займатися боксом та бойовими мистецтвами, і я записався до спортивної секції з єдиноборств. Так моє юнацьке захоплення стало моєю майбутньою професією.

–  Хто або що вплинуло на вибір Вашої майбутньої професії? Поділіться спогадами про Ваші студентські роки, юнацькі захоплення. Чи мріяли Ви стати відомим спортсменом, досягти результатів олімпійського рівня?

– Після закінчення навчання у школі вступив до медичного училища, хотів стати лікарем. Під час навчання у медичному училищі не полишав спорт і брав активну участь у різноманітних змаганнях. Після закінчення медичного училища працював у лікарні. Медичні навички, отримані під час навчання й роботи, дуже допомогли мені в житті. Відчував, що хочу займатися спортом професійно й вступив до фізкультурного факультету Симферопольського університету та до Севастопольської академії бойових мистецтв. Мої юнацькі мрії здійснилися – я почав займатися улюбленою справою: тренерською роботою та фізичним вихованням молоді. Після закінчення університету працював шкільним учителем і тренером рукопашного бою.

Ваша викладацька діяльність. Які власні дидактичні або психологічні методи й прийоми спортивної педагогіки Ви використовуєте під час занять?

– Моя викладацька діяльність базується на основному методичному постулаті: спортсменом не народжуються, його виховують. Починають діяти чинники, які мотивують майбутнього спортсмена: характер, його оточення та, звісно, професіоналізм тренера. Це поєднання і є запорукою успіху. Я вважаю, що характер спортсмена загартовується ще в дитинстві й обов’язком батьків є дати своїй дитині потрібні орієнтири, навчити виконувати взяті на себе зобов’язання, дотримуватися свого слова.

Участь в АТО/ООС.

– Коли на Сході розпочалися військові дії, я звернувся до воєнкомату із проханням відправити мене на передову, але певний час отримував відмову. Та моя наполегливість і бажання захистити Батьківщину взяли гору і я пішов на фронт добровольцем. Бачив на власні очі, що таке війна. Саме під час участі в антитерористичній операції знадобився мій медичний досвід – я надавав допомогу пораненим побратимам.

Ваші побажання тим, хто мріє присвятити своє життя спорту.

– Головна умова досягнення мети – це поєднання бажання та наполегливої праці. Легко не буде: якщо ви вирішили стати спортсменом, готуйте себе до фізичних і психологічних навантажень. Спорт виховує людину, формує її внутрішню силу, яка є основою основ. А спортивні досягнення будуть обов’язково – треба тільки вміти дочекатися свого зоряного часу!

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31