Кафедра історії
Факультет географії, туризму та історії

Вже п’ятий рік поспіль, Криворізький педагогічний гостинно приймає в своїх стінах дослідників історії рідного міста. 18 квітня 2019 року відбулися чергові Історико-краєзнавчі читання «Криворіжжя: погляд у минуле…», які за круглим столом зібрали постійних та нових учасників для фахової дискусії.

На важливості такого спілкування наголосив у вітальному слові ректор КДПУ, д.філос.н., професор Я.В.Шрамко, відзначивши зусилля організаторів та відданість краєзнавчій справі учасників як нинішніх так і попередніх читань.

18 rektor

Топ-темою цього року передбачалося висвітлення подій періоду Української революції 1917-1921 рр. крізь призму місцевої історії. Відповідно першими були представлені розвідки к.і.н., доцента А.В Тарасова щодо перебування військовополонених австро-угорської армії на території Криворіжжя (1914-1918 рр.); студента КДКЕТ Прожижка Іллі  щодо військових формувань Н. Махна, їх озброєння та тактики ведення війни (кер.: Василиненко Н. Б.); студентки ІІ курсу ФГТІ (сп. «Історія») Паньків Катерини  щодо організаційно-гуманітарної діяльності Ф. Нансена на території Криворізького повіту Катеринославської губернії в 20-х рр. XX ст. (наук.кер.: д.і.н., проф.каф.Н.Р.Романець).

18 pankiv

Цього року, традиційно, свої дослідження представили і наукові співробітники міського музею. Безпосередньо аудиторії V-тиx Історико-краєзнавчих читань Член Національної спілки майстрів народного мистецтва України Л.Ф. Кравченко  розповіла про рушники Покровської церкви з фондової колекції Криворізького історико-краєзнавчого музею. Представник Тернівської філії музею О.М. Тарабара  познайомила з історією Веселотернівської земської лікарні. Г.Ф.Чурко презентувала свої дослідження про діяльність Криворізької просвітянки Людмили Зубко.

18 KRAVCHENKO     18 churko

Багаторічну й активну участь криворізьких музейників ( в збірнику матеріалів V-их Історико-краєзнавчих читань будуть вміщені також дослідження Є.М.Левченко, І.О.Стеблина, Л.К.Шаповалової, А.О.Дробота, А.Є.Чубенка, Т.А. Войтовицької) було відзначено подяками.

18 pod ka

У блоці доповідей, які висвітлювали події та стан речей у Кривому Розі окупаційної доби 1941-1944 рр. присутні заслухали виступи к.і.н. Р.П.Шляхтича «Гетто на Криворіжжі в роки нацистської окупації»;магістранта сп. «історія» Щербака Ярослава «Культурно-освітнє життя Криворіжжя періоду окупації» (наук. кер.: д. і. н., проф. Романець Н. Р.); студентки ІІІ курсу ФГТІ (сп. «Історія») Москаленко Наталії  «Заходи нацистської окупаційної влади в комунальному господарстві та соціальній сфері (за матеріалами легальної преси Кривого Рога та Кам’янського 1941–1943 рр.) (наук.кер.: к.і.н., доц. Яшин В.О.); yчня 11-го класу КНВК № 35 «Імпульс» Грекова Дениса  «Часопис «Дзвін» як джерело відомостей про соціально-економічне життя населення Кривого Рогу часів окупації (1941-1944 рр.)» (кер.: Цвіркун Н. Л.)

18 shlahtich

Передбачені форматом Історико-краєзнавчих читань «Криворіжжя: погляд у минуле…» презентації, цього року були представлені презентацією історико-краєзнавчого альманаху «Коллекционер Кривбасса». Це унікальне і інформативно насичене видання представив присутнім його головний редактор, керівник історико-краєзнавчого клуба «Криворізький хронограф» В.В.Петренко.

18 petrenko

Не залишились поза увагою організаторів заходу ювілейні дати в історії нашого міста і Криворізького державного педагогічного університету як складової цієї історії. У 2019-му році виповнюється 100 років від дня народження д.і.н., професора П.Л.Варгатюка. З іменем цієї людини пов’язане не тільки становлення КПІ у важкі повоєнні часи, організація міського історико-краєзнавчого музею, але й багаторічна праця як невтомного дослідника історії Криворіжжя. Окремих фактів з життя, науково-історичної та краєзнавчої діяльністі науковця торкнувся у своєму виступі студент І курсу ФГТІ (сп. «Історія») Кутьков Владислав (наук. кер.:к.і.н., доц.Н.А.Печеніна).

Про долю і справи ще однієї людини, ім'я якої вписане в історію нашого міста - В.М.Гурова - розповів учень 8-го класу КНВК №35 «Імпульс» Мішака Богдан (кер. Старушенко В. В.)

Історія окремо взятої будівлі може стати віддзеркаленням історії рідного міста або й цілого народу. Цей тезис був повністю обґрунтований виступом Шостак Тетяни, учениці 11-го класу КЗШ № 113 про шлях перетворень будинку, розташованого по вулиці Дишинського,11 (кер.: Пеннер О. В.)

З повною версією цього та інших, згаданих вище, виступів і не тільки можна буде ознайомитися у збірнику матеріалів V-их Історико-краєзнавчих читань «Криворіжжя: погляд у минуле…», який з’явиться вже незабаром.

18 aud

 

 

7727
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31