Кафедра історії
Факультет географії, туризму та історії

40635140 1170624243090299 6806849185007009792 n

02.10

За оприлюдненою раніше інформацією, протягом вересня, жовтня та листопада 2018-го року, наш колега, кандидат історичних наук Роман Петрович Шляхтич працював у закордонному архіві.

Доступ до унікального архівного фонду дослідницького центру в Сент-Уені (Париж, Франція), де зібрано близько 6 тис. свідчень про масові розстріли євреїв та ромів, проведених нацистами та їхніми допоміжними підрозділами, науковець отримав в рамках науково-дослідного гранту. Організація Яхад-Ін Унум – французька асоціація, що з 2004 року проводить дослідження «Голокост від куль» в Східній Європі і надає можливість науковцям, що займаються дослідженням Голокосту (до їх числа належить і Р.П.Шляхтич) розширити історіографічний аспект досліджень, дослідити нову точку зору на масові вбивства.

В результаті кількамісячної наполегливої праці — значний масив фактажу та вражень:

"За декілька місяців роботи в дослідницькому центрі Yahad-In Unum вдалось опрацювати майже 175 відеосвідчень про Голокост. Переважно респонденти розповідали про Голокост від куль у сільській місцевості. Географічно були опрацьовані матеріали, які відноситься до трьох сучасних областей: Дніпропетровської, Кропивницької та Запорізької.

Відеосвідчення з архіву Yahad-In Unum мають власну методологію проведення інтерв’ю. Всі свідчення доволі чітко структуровані: особисті дані респондента; його соціальне походження; спогади про життя євреїв і місцевого населення до радянсько-німецької війни; прихід німців і перші враження від їх появи; інформація про долю євреїв в перші дні, тижні та місяці нацистської окупації; відомості про місця масових розстрілів єврейського населення; участь місцевих поліцаїв в геноциді євреїв; політика пам'яті на місцях масових розстрілів тощо. Різняться свідоцтва за мірою інформативності. Найбільш інформативними є спогади осіб, яким на момент вчинення актів геноциду було від 5-7 до 15-17 років. Це була для них психологічна травма, яка дуже добре відобразилася в їх пам'яті. Менш інформативними є свідчення людей яким було більше 18 років. Вони, зазвичай, не все розповідають і намагаються неприємні моменти не згадувати або говорять про них загалом. Не менш важливим є те, що для багатьох респондентів єврейський сюжет не був центральним у їх розповіді, незважаючи на те, що вони мешкали у переважно єврейському середовищі. Тому інколи тема Голокосту у інтерв’ю висвітлена доволі фрагментарно. Попри це, спогади несуть величезний фактологічний матеріал, який без сумніву є важливим для об’єктивного висвітлення ролі місцевих поліцаїв у Голокості.

Крім цього, вдалось опрацювати декілька інтерв’ю в яких респонденти розповідають про масові розстріли євреїв у Кривому Розі. Зокрема, ці спогади є важливим з огляду на фрагментарність висвітлення теми Голокосту у працях місцевих істориків. Так, одна з респондентів згадала про розстріли місцевих мешканців, які проводили нацисти в районі цегляного заводу на Гданцівці. Розстріли у цьому місці проводились протягом всієї доби окупації і серед майже 2000 розстріляних людей були і представники єврейської спільноти міста. Ця інформація майже невідома широкому загалу криворіжців, в тому числі, і через відсутність будь-якого пам’ятного знаку на місці розстрілу.

Дуже сприяла продуктивній науковій роботі атмосфера, яка панує у дослідному центрі Yahad-In Unum. Її створює чудова команда справжніх професіоналів, які займаються важливою роботою щодо збереження та популяризації пам’яті про геноциди ХХ століття. І одним з головних напрямів цієї роботи є збереження пам’яті про Голокост. Майже 7000 відеосвідчень очевидців Голокосту, лише з території України, результат цієї роботи. Загалом, роботи було багато, але це саме той випадок коли було більше цікаво, ніж складно."

IN UNUM

 

6487
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30