Кафедра історії
Факультет географії, туризму та історії

Зображення3

15 травня 2023 р. під час проходження архівно-музейної практики студенти групи ІП-19 відвідали музей школи №108. Експозиція представлена минулими та сучасними пам’ятками історії.

Археологічні знахідки нараховують понад 600 матеріалів різного виду. Серед них представлена кераміка черняхівської та трипільської культур, зуб мамонта, фрагменти бойової колісниці, крем’яні знаряддя праці. Найбільше пам’яток залишили після себе скіфи. Найвизначніша пам’ятка була знайдена під час розкопок кургану в районі Першотравного кар’єру - залізний ніж з криворізької руди, спектральний аналіз якого показав, що він був зроблений у 6 ст. до н.е. Тобто, скіфи на території нашого краю вміли обробляти та виплавляти залізо. 

Надзвичайно цікавими були доповнення до сучасної експозиції музею, серед яких були зібрані матеріали українсько-російської війни, які збирали батьки учнів та випускники школи, які зараз в лавах захисників України. На представлених фотографіях можна помітити, що серед них є шеврони ЗСУ, прапор 8-го окремого гірсько-штурмового батальйону, аналоги джавеліну тільки пізнього часу, які відрізняються за виготовленим матеріалом.

17 травня  пройшла екскурсія зі співробітником КІКМ «Вулицями стародавнього міста», яка почалася з пам'ятника Петру Калнишевському. Завершилася екскурсія на вулиці Свят-Миколаївській біля так званого Атріуму. Було зазначено, що цей історичний об'єкт був відкритий у 2016 році. Там під склом зберіглася підлога першої мурованої церкви Криворіжжя – Святого Миколая, був відкритий у 1862 році. Проте сто років тому на тому ж місці стояв дерев’яний храм-зруб, збудований у 1761 році.

 

Зображення5

Інна Рубан:  "Ця екскурсія вразила нас, студентів, насиченістю фактів, які розкрили Кривий Ріг не тільки як індустріальне місто. Адже це була не перша для нас екскурсія містом, але з кожним разом рідне місто розкривається з іншого боку, кожного разу все більше і більше цікаво дізнаємося".

22461
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша