Кафедра історії
Факультет географії, туризму та історії

Перші тижні вересня – це не тільки початок нового навчального року, а й підведення підсумків літнього семестру попереднього 2018-2019-го. Для студентів 1-го курсу сп. «Історія» таким завданням була виїзна польова археологічна практика. Про її перебіг, напрацювання та перспективи розповів к.і.н., доцент А.В.Тарасов.

- Андрію Валерійовичу, у якому форматі пройшло обговорення підсумків і хто став їх учасником – запитання до Вас, як координатора заходу?

- 20 вересня 2019 р. відбулась звітна конференція студентів спеціальності «Історія» за результатами археологічної практики. Вже другий рік поспіль студенти-історики проходять практику у складі Скіфської Правобережної археологічної експедиції (Інститут археології НАН України, начальник експедиції, к.і.н. О.Д. Могилов).

Археологічні розкопки відбувались в червні-липні 2019 року на території Чигиринського та Кам’янського районів Черкаської області. Студенти-історики під керівництвом викладачів КДПУ, керівників навчальної практики, к.і.н., доцента кафедри історії України та правознавства А.В. Тарасова та асистента тієї ж кафедри А.О. Дробота досліджували археологічні пам’ятки скіфського часу.

zvit 2019 1   zvit 2019 2

- Отже, звітна конференція відбулась за участі керівників навчальної практики і завідувачки кафедри історії України та правознавства – к.і.н., доцента Н.А.Печеніної, їй окрема подяка за  люб’язно наданий фотоматеріал про перебіг заходу. Скажіть, до виявлення яких артефактів під час експедиції стали дотичними наші студенти?

- Внаслідок дослідження курганів було виявлено важливі артефакти що дають можливість розширити історичні дані про життя та побут населення Лісостепу скіфського часу, уточнити час функціонування Мотронинського городища тощо. Було виявлено надзвичайно цікаві знахідки відомого «скіфського звіриного стилю».

- Якими є враження саме студентів, так би мовити, у порівнянні "а priori" та  "posteriori"?

- Під час конференції, тепер вже, студентами 2 курсу було оприлюднено доповіді щодо етапів, методики археологічного дослідження курганів. Доповідачі також розповіли про роботу літньої археологічної школи на базі експедиції, побут та дозвілля учасників археологічної експедиції.

Студенти особливо наголосили на тому, що археологічна практика сприяє не лише закріпленню знань з курсу «Археологія», а й надає особливі умови для формування дружнього студентського колективу, залишає незабутні спогади про студентські роки.

20.09.2019 3

- Відомо, що у ході заходу відбулась своєрідна реалізація принципу наступності поколінь студентів-істориків КДПУ. Як саме?

- Важливо, що в роботі звітної конференції взяли участь також і студенти 1 курсу спеціальності «Історія». Так, у 2019 році між КДПУ та Інститутом археології НАН України було укладено договір про співпрацю. Зокрема, було домовлено про подальшу участь студентів КДПУ у роботі Скіфської Правобережної археологічної експедиції у наступні роки.

 

8685
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30