Кафедра історії
Факультет географії, туризму та історії

Щороку, 18 травня, Україна приєднується до відзначення Міжнародного дня музеїв.

Понад сорок років цю традицію підтримує близько півтори сотні країн. Музеї зберігають «культурно-історичні і природничо-наукові цінності, накопичують та поширюють знання через вивчення і демонстрацію унікальних пам’яток матеріальної культури». Вони відіграють важливу роль у формуванні історичної пам’яті народу та його національної ідентичності.

280355521 2212827405547128 5683790547187987027 n

18 травня 2022 року з нагоди Міжнародного дня музеїв за сприяння кафедри історії, музеєзнавства та культурної спадщини Національного університету «Львівська політехніка» та Педагогічного музею України в он-лайн форматі відбулась зустріч фахівців з музейної справи, науково-педагогічних працівників та студентства під назвою «Розмова у часи війни». Серед спікерів: Іван Хома, Олександр Міхно, Лариса Гайда, Євген Маловічко, Наталя Саєнко. Обговорювалось широке коло питань, пов’язаних з діяльністю музеїв в умовах російсько-української війни, їх готовності відповідати на загрозливі виклики часу. Аналізувався досвід тих закладів, які перебували в тимчасовій окупації (на прикладі музеїв Сумщини), або ж зазнали руйнувань внаслідок проведення бойових дій. Особливий акцент було зроблено на музейній педагогіці, реалізації освітніх проєктів, роботі музеїв з переселенцями, мобілізованими, комплексній співпраці з налагодження комунікації серед дитячої аудиторії – найбільш уразливої категорії населення. Доповідачами озвучені пріоритетні форми дистанційної роботи: тематичні заняття, квести, віртуальні виставки, створення відеороликів, конференції, віртуальні тури у супроводі аудіогідів, складання пазлів, та роботи в реальному часі: майстер-класи (як найбільш затребувана форма) і вуличні екскурсії, які починають поступово відроджуватись.

До означеної події долучились старший викладач кафедри Артур Дробот та студенти першого курсу спеціальності «Історія» групи ІП-21 Криворізького державного педагогічного університету: Айджюн Бондар, Максим Войпан, Анна Жук, Олег Козолуп та Станіслав Черниш, які отримали актуальну інформацію щодо стану музейної справи в Україні та потенціалу музейної галузі в контексті військового протистояння, збереження національної пам’яті та культурно-історичної спадщини, а також алгоритмів дій музейників у раз настання екстремальної ситуації. По завершенню заходу студенти підготували відгуки, виклавши на папері свої думки та враження про зустріч, які оцінені в якості індивідуальної роботи. Такі івенти є особливо корисними в руслі опанування курсу «Музеєзнавство» та в переддень проходження навчальної музейно-архівної практики.     

музеї

19290
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша