Кафедра історії
Факультет географії, туризму та історії

Агора стає усе науково складнішою і надзвичайно цікавою. Проблеми суспільного розвитку - в центрі уваги агорійців (Ось тут і новий напрям історико-філософської школи! І чим не жартує отой, кого на ніч не згадують: може років через ...дцять у підручниках філософії з'явиться така школа та її здобутки?)


1

Комфортні умови життя, технічний прогрес, вільний ринок і свобода думки (дії) – риси вільного ліберального суспільства, у якому ми усі прагнемо жити. Однак, у всього є й інша сторона: індустрія виробництва уже давно продукує «правильного» споживача, а не лише товари і послуги. Ви упевнені, що ваші бажання, життєві цілі і потреби насправді ваші? Дискусія крізь-час-і-протір з Гербертом Маркузе, одним із найяскравіших представників Франкфуртської школи критики суспільства (як капіталістичної, так і соціалістичної його форми) відбулася 18 грудня на черговому, 35-му засіданні "Агори". Здається, останньому в цьому році, якщо  нічого не станеться екстраординарного. 

 

Одномірна людина зосереджена на виробництві і споживанні продукту масового виробництва. Вона виховується і, водночас, творить одномірне суспільство і одномірну культуру (одномірне мислення, одномірну філософію, одномірне мистецтво). Коло замикається, чи є з нього вихід? То хто ж той таємничий ляльковод? 

Презентери - Наталя Москаленко і Аліна Латипова.

із виступу: Г. Маркузе дуже чітко охарактеризував розвинуте індустріальне суспільство. Одномірна людина - це типовий представник маси, який не мислить критично і ним дуже легко маніпулювати. Працюючи над книгою ми стикалися з багатьма труднощами. Однак, ми змогли виділити найнеобхідніше - те, що характеризує сучасне суспільство і становище людини в ньому

Враження

від Дмитра Чижика:

"От і підійшов до завершення ще один сезон Агори. Його прекрасним завершенням стала доповідь Аліни Латипової та Наталії Москаленко про працю Герберта Маркузе. "Одномірна людина" Це була цікава тема, яка змусила задумтися як про наше не ідеальне суспільство, так і про місце у ньому нас самих Останні теми цього сезони, на диво, піднімали схожі питання, а саме тема натовпу, і місця в ньому особистості: Одномірна Людина Маркузе, Нове суспільство Фрома, Конфлікт науки та релігії,Психологія натовпу. Чомусь наприкінці 2018 року нас, незалежно один від одного, зацікавили саме ці непрості та гострі теми".

від  Elen Mishalova:

"...круте завершення сезону  Агора - КДПУ-2018 - і Герберт Маркузе з працею "Одномірна людина" (1964 р.) щиро дякую Natalia Moskalenko і Алина Латыпова за лекцію та дискусію!!! Дякую усім агорцям за сповнений думками рік, за натхнення, творчість і свободу мислення!"


 2


3


4


 5


 7


8


 

 

6472
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша