Кафедра історії
Факультет географії, туризму та історії

Сьогодні відкрився черговий, шостий сезон дискусійного клубу Агора. Магістранти Михайло Сазонов та Кіра Глюза  презентували доволі непросту тему "Історична пам'ять та її виміри". Ми намагалися розібратися в тому, що таке пам'ять, як різні види пам'яті взаємодіють між собою і що все ж формує націю?

Ініціатором  та керівником магістрантів під час аналізу даної теми стала доцент кафедри філософії КДПУ Олена Мішалова: «Людина у якості індивіда хоча і ‘неділима’’, однак не є самодостатньою. Вона завжди являє собою частину деякої більш широкої спільності, у до якої індивід включений і без котрої він не міг би існувати. Будь-яке ‘‘Я’’ пов'язане з ‘‘Ми’’, що забезпечує індивідуальну ідентичність. Але це ‘‘Ми’’ знову ж таки не є однорідним, воно має різні рівні і характеризується горизонтами, котрі лише частково перетинаються, частково є несумісними та паралельними один до одного». Цей уривок із відомої праці «Довга тінь минулого. Меморіальна культура і історична політика», автором якої є сучасна німецька історикиня та дослідниця історичної пам'яті Алейда Ассман, на мою думку, дуже чітко демонструє основну складність аналізу історичної пам'яті як соціального феномену – тісний взаємозв'язок індивідуальної та соціальної форм пам'яті. Індивідуальна пам'ять – це не лише безпосередній неповторний досвід людини, вона включає також елементи ‘‘горизонтів пам'яті’’ усих спільностей, до яких належить людина. Ассман називає це ‘‘Ми - пам'яттю’, тобто пам’ять сім'ї, покоління, нації, культури. Іноді вони перетинаються і корелюють, іноді – спричиняють конфлікти, конфлікти як внутрішньоособистісні, так і суспільні. Ассман присвячує своє дослідження знаковому німецькому історику та теоретику історії Райнгарду Козеллеку, котрий одним з перших у другій половині ХХ ст. починає говорити про ‘‘негативну пам'ять’’. Сучасні німецькі історики, філософи і теоретики історії доклали, мабуть, найбільше зусиль до осмислення проблеми травматичного минулого, його впливу на теперішнє і майбутнє країни. Минуле безумовно є важливим, важливо знати і досліджувати складні сторінки минулого, однак воно не повинно нависати над сучасним, породжуючи нові конфлікти. Як формуються та взаємодіють різні рівні пам'яті, як функціонують, модифікуються і реконструюються наші спомини у соціальній реальності – усі ці аспекти були детально розкриті у виступі магістрантів – істориків Михайла Сазонова і Кіри Глюзи, за що я їм щиро дякую і бажаю успіхів у подальшому дослідженні цієї складної і важливої теми.

Враження від Ляна Музика:

Філософська Агора... для мене це завжди було дуже цікаво, оскільки сама брала участь більшою мірою саме в них, а тут - ще філософія і психологія. Зазвичай такі поєднання точно змушують задуматися чи то над розширення власного термінологічного словника, чи то просто над сенсом всього що почув. Для мене це зазвичай і те, і те. Було дуже цікаво і я дуже вдячна за таку цікаву доповідь, вражень море, а думок ще більше.

 

1а36


 2а36


7а36


5а36

 Фото. О.Васильченко

 

6874
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30