Кафедра історії
Факультет географії, туризму та історії

28 березня 2024 р. - гостьова лекція професора Вроцлавського університету Ярослава Сирника "Лемки і Лемківщина"

28.03 Лемки

28.03 лемки1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28.03лемки2

28.03 лемки3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вже традиційний фідбек від студенства

Олег Козолуп:

У контексті вивчення курсу "Етнічної історії України" дуже важливим є вивчення є такий аспект українського народу як його етнографічні групи. Тому в проведеній лекції, яка стосується лемків складно знайти якусь неактуальність чи невідповідність основній програмі.

Професор Ярослав Сирник зробив дуже якісний "мікс" правового стану лемків у сучасній Польщі, етнографічного компоненту їхнього походження, історичного шляху. Навіть приділено увагу політично-ідеологічним елементам у питаннях створення націй, міграційних процесів та претензій тої чи іншої держави на приналежність певної території. Найбільш цікавим з приводу Лемківщини мені здалося те, що навіть не зважаючи на периферійність і складності у процесі конструювання ідентичності, населення не полишало спроб самоідентифікувати і окремити себе, що фактично їм вдалося, бо за законом у Польщі їх визнано окремою етнографічною групою.

Висловлюю вдячність професору Сирнику за таку ґрунтовну і різнопланову доповідь!

Станіслав Черниш:

Безсумнівно, пан професор намагався висвітлити нам чимало питань пов'язаних із лемками: історичний аспект, соціалогічний, етнографічний тощо. Можна чітко сказати про те, що необхідні зустрічі ще. Питання є цікавими, але трохи складними, хоча це не заважає проявляти інтерес до них. Зокрема, що сподобалося. Це точність пана Сирника, він наводив конкретні цифри щодо чисельності лемків, хоч і вносив певну проблематику: чи ототожнюють себе 9 тис. лемків з 13,6 тис. з українцями чи ні. Цікавим була демонстрація ряду мап, що демонстрували етнографічну ситуацію у Лемківщині та Лемківщину загалом. Цікавими були аспекти І та ІІ світових війн, як лемки та Лемківщина це переживала. Досить чітко окреслений процес депортації або переселення лемків, зв'язки лемків з Україною.  Пан Ярослав звертався до особистих прикладів під час лекції. Що викликало зацікавленість, ця рубрика в постійній сфері інтересів здобувачів освіти. 

І до проблемного питання, пан професор звернув увагу на досить важливе питання. Це питання політики щодо народностей, була окреслена проблема відсторонення культури, мови, традицій народностей та утворення автономного чи незалежного Карпаторусинського утворення. Це було цікаво подискусувати на цій темі. 

Щиро вдячні пану Ярославу Сирнику, сподіваємося, що наших зустрічей побільшає!) Дякуємо за потужну лекцію!

25820
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша