img35

У Криворізькому педагогічному продовжують сучасну університетську традицію проведення гостьових лекцій. 22 грудня 2020 року четвертокурсники й магістранти факультету іноземних мов у режимі онлайн відвідали лекційне заняття на тему «Чи впливає мова на те, як ми думаємо. Лінгвістична відносність та переклад».

img36

Лекцію прочитала Наталя Сергіївна Кудрявцева — випускниця факультету іноземних мов і аспірантури кафедри філософії, одна з кращих представниць наукової школи ректора КДПУ, д-ра філос. наук, проф. Я. В. Шрамка. Сьогодні Н. С. Кудрявцева працює на посаді професора кафедри теорії та практики галузевого перекладу Херсонського національного технічного університету та має науковий ступінь кандидата філософських і доктора філологічних наук.

img80

До здобувачів вищої освіти на лекції проф. Н. С. Кудрявцевої приєдналися декан факультету іноземних мов, д-р філол. наук, доц. М. В. Варданян і викладачі кафедри перекладу та слов’янської філології. Лектор висвітлила історію проблеми лінгвістичної відносності в ХХ-ХХІ ст., розповіла про мовно-специфічні концепції простору й часу, детально зупинилася на питаннях лінгвістичної відносності у зв'язку з перекладом, підкреслила важливість розуміння культурного контексту для якісного перекладу іншомовних текстів.

img81

На лекції йшлося про поширену мовознавчу гіпотезу Сепіра-Уорфа - ідею про те, що мова впливає на наше мислення й зумовлює наше розуміння фундаментальних понять; було пояснено теорії лінгвістичного детермінізму й лінгвістичного релятивізму, а також концепції перекладності; наведено приклади впливу мови на сприйняття певних понять.

img112

Теоретичний матеріал доповнювали результати ґрунтовних науково-практичних досліджень, представлені в цікавому й зрозумілому для здобувачів вищої освіти форматі. Слухачі стали активними учасниками лекції: відповідали на запитання й уточнювали незрозуміле, ділилися власними міркуваннями, робили нотатки.

Дякуємо проф. Н. С. Кудрявцевій за досвід 
насиченого лекційного заняття в сучасному академічному форматі!
13694
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок