день мови головна

21 лютого, у Міжнародний день рідної мови, факультет української філології запросив університетську громаду на гостину до гуманітарного корпусу. Вже вкотре викладачі, студенти і працівники університету зібралися у затишній актовій залі, щоб разом відсвяткувати День нашої рідної мови на яскравій, емоційній, і дуже важливій для всіх українців події.

Завідувач кафедри української мови Ж. В. Колоїз тепло привітала гостей свята. Професор нагадала про місце рідної мови у житті кожної людини, розповіла про те, що саме вона є і джерелом, і гарантією національної ідентичності кожного свідомого себе народу. «Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову» - ці пронизливі слова Ліни Костенко, які пригадала Жанна Василівна, стали лейтмотивом урочистостей.

день мови колоїз

За утвердження престижу рідної мови заслужені відзнаки з рук ректора КДПУ, професора Я. В. Шрамка отримали студенти і викладачі, які активно долучалися до наукової, освітньої, виховної роботи зі збереження і популяризації української. Було оголошено переможців конкурсу знавців рідної мови, що відбувся напередодні 20 лютого. Такі відкриті диктанти відбуваються уже не перший рік. Як і на минулих змаганнях шанувальників рідної мови, учасники заходу знову відчули себе студентами і отримали неабиякий заряд позитивних емоцій. Оцінювання результатів випробовування від наших майстрів слова здійснювалося відповідно до суворих, але справедливих вимог кредитно-модульної системи. Призові місця цього року посіли учасники відкритого диктанту О. М. Степанюк, асистент кафедри інформатики та ПМ (ІІІ місце) і Є. С. Корольков, викладач кафедри музикознавства, інструментальної та хореографічної підготовки (ІІ місце); а переможницею цьогорічного змагання шанувальників рідної мови стала Л. В. Бурман, голова первинної профспілкової організації Криворізького педагогічного.

день мови зала

А далі – пісня. І українське поетичне слово, що лине на заздрість кращим співам солов’їв. Пісенно-поетичний марафон зачарував гостей свята красою мови і мистецтвом виконавців, нагадав про історію і важливість сьогоднішніх урочистостей. Студенти І курсу факультету української філології довели: громада Криворізького педагогічного – важливого осередку українства у регіоні – має молодь, яка з гідністю продовжить справу формування і розвитку нашої національної ідентичності.

день мови книги

Інформаційну підтримку святкувань забезпечили фахівці відділу обслуговування бібліотеки на чолі з директором книгозбірні – доцентом кафедри української мови Г. М. Віняр. Учасники урочистостей із цікавістю знайомилися з новинками мовознавчої літератури, із задоволенням гортали знайомі словники і довідкові видання, спілкувалися із знавцями університетського книжкового фонду.

Громада Криворізького педагогічного щиро вдячна факультету української філології, кафедрам української мови і української та світової літератур за організацію чудового дійства, що стало однією з улюблених подій шанувальників рідного слова.

Більше фото у Галереї 


 

4085
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30