1

30 червня 2022 року фінішував Міжнародний проєкт «Ініціатива академічної доброчесності та якості освіти» (Academic IQ), в якому взяли активну участь представниці Криворізького педагогічного.

Цей проєкт адмініструвався Американськими радами з міжнародної освіти у партнерстві з Посольством США в Україні, Міністерством освіти і науки України та Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти. Він тривав з 1 вересня 2020 року, а отже, упродовж двох років наш університет мав змогу отримати вагомий досвід щодо розробки ефективного моніторингу якості освіти, виявлення критичних факторів порушення академічної доброчесності.

2

КДПУ представляли перший проректор, канд. філол. наук, доц. О. А. Остроушко, завідувач навчально-методичного відділу, канд. пед. наук, доц. О. В. Бондаренко, доцент кафедри педагогіки, канд. пед. наук, доц. І. Є. Макаренко.

3

За допомогою наданого Американськими радами інструментарію в межах проєкту двічі було проведено великі опитування як викладачів, так і студентів задля визначення сильних та слабких сторін освітнього процесу, пов’язаних із академічною доброчесністю та якістю освіти в університеті. У колі питань були, зокрема: внутрішньоінституційні норми забезпечення академічної доброчесності та якості освіти; моніторинг задоволеності освітнім процесом; прозорість оцінювання; оптимальність навчального навантаження студентів та викладачів тощо. Опрацювання отриманих результатів дозволило ухвалити рішення щодо подальшого розвитку інфраструктури якості освіти та академічної доброчесності, а також визначити основні напрями організації опитування в майбутньому на систематичній основі.

4

Окремим результатом участі в проєкті стало розроблення та затвердження Кодексу академічної доброчесності Криворізького державного педагогічного університету (затверджений Вченою радою університету 09 грудня 2021 року, протокол № 5) як певного дороговказу щодо дотримання принципів і правил академічної доброчесності – основи формування академічних цінностей, розвитку високої академічної культури. Дія Кодексу поширюється на всіх учасників освітнього процесу університету.

5

У межах проєкту в університеті було проведено низку тематичних заходів, серед яких традиційними стали науково-методичні семінари, наприклад: «Академічна доброчесність: від теорії до практики» (2020), «Академічна доброчесність у фокусі неухильного дотримання: стан, проблеми, перспективи» (2021), «Запобігання академічному плагіату в дослідницькій роботі. Практичні поради» (2021) тощо.

6

Участь у проєкті дозволила не лише опанувати та реалізувати на практиці кращий досвід університетів України та світу щодо дотримання академічної доброчесності, а й вибудувати власну стратегію впровадження змін, необхідних для зміцнення академічної доброчесності в університеті. Наразі команда Academic IQ розпочала розроблення нового проєкту, в якому також передбачається участь Криворізького педагогічного. Університет сподівається на подальшу плідну співпрацю з Американськими радами з міжнародної освіти, командою проєкту в контексті актуальних напрямів освітнього менеджменту, моніторингу якості освіти, розвитку неформальної освіти, підвищення комунікаційних навичок та цифрової компетентності учасників освітнього процесу.

19642
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30