Кафедра історії
Факультет географії, туризму та історії

DSC09058

Навчальна практика студентів-істориків на базі КЗК «Міський історико-краєзнавчий музей» КМР добігла свого завершення.

29.06.2021 р. студенти-практиканти долучились до гри історико-краєзнавчого спрямування у форматі Брейн-рингу, що проходила в Арт-альтанці парку ім. Федора Мершавцева. Її особливість полягала в тому, що при невірній відповіді, або при її відсутності, спікер дає розгорнуту інформацію щодо суті запитання. Гра складалась з 5 турів по 5 питань у кожному, що сформовані за блоками («Скільки?», «Де?», «Як?», «Хто?», «Що?»). Окремий блок питань присвячений археологічним дослідженням на території Криворіжжя. В залежності від складності запитання, команди отримували за правильну відповідь 1 або 2 бали.

DSC09030DSC09035

30.06.2021 р. практична частина занять мала на меті навчити студентів виконувати роботу лаборанта археологічної експедиції. Вони на аркушах А4 зарисовували артефакти з фондів музею, спочатку прості (невеликі вироби з кременю, каменю, бронзи), потім складніші – ліпні орнаментовані горщики ямної та катакомбної культури, а також об’ємні скульптури – половецьких баб, що стоять біля входу до музею. У польових щоденниках було зроблено науковий опис наданих речей.
Практична робота студентів  була спрямована на дослідження поверхні кургану Ярущана могила (Долгінцевський район), що передбачало його опис, фотографування, вимірювання та креслення профілів.

P1011419DSC09048

1.06.2021 р.для студентів групи ІП-19  було проведено інтерактивне заняття, що включало оглядову екскурсію на тему «Давня історія краю» та розвагу «Юний археолог».
Розповідь старшого наукового співробітника Ірини Стеблини освіжила в пам’яті майбутніх істориків такі поняття як ямна культура, інгульська катакомбна культура, скіфи, сармати, античні міста-колонії, середньовічні кочівники. Велику зацікавленість у молоді викликали нові експонати – манекени, що зображають сарматських жриць, які проводять обряд моління богів. Біля них була проведена фотосесія.
Під час другої частини заняття юні, а можливо, й майбутні археологи спробували себе в ролі лаборантів археологічної експедиції. Вони під керівництвом Ірини Стеблини зарисували і сфотографували ліпні посудини і чаші ямної та катакомбної культури, а також залізні фібули черняхівської культури.
В той час як частина практикантів пізнавала тонкощі роботи лаборантів, студенти групи ІП-19, маючи за плечима досвід Ярущаної могили, вирушили на черговий об’єкт – могилу Ляхову, де провели дослідження поверхні курганного насипу, виконали фотофіксацію, визначили його висоту, а також накреслили профіль на міліметрівці.

P1011429DSC09055
 

2.07.2021, передостанній день практики розпочався з кінолекторія. Продемонстровано два відеоролики: «Святилища Криворіжжя», який розкриває світогляд давнього населення, релігійно-філософські уявлення наших предків, що тисячі років тому мешкали на цих землях, а також епізод з циклу «Експонат» – «Опоясані мечем», що розповідає про сарматські часи в нашому краї.
Після перегляду відеоматеріалів для засвоєння навичок зарисовки поховань епохи бронзи студентам були надані зразки – рисунки з альбому ілюстрацій до звіту про археологічні розкопки у 1986 році. 

P1011387P1011406

5.07.2021
Завершальний день навчальної археологічної практики на базі КЗК «Міський історико-краєзнавчий музей» КМР. Він був присвячений здачі звітної документації, підведенню підсумків. Як зазначає керівник практики, асистент кафедри історії, заступник директора з наукової роботи КЗК «Міський історико-краєзнавчий музей» КМР Артур Дробот, більшість студентів сумлінно поставились до практичних занять. Вони акуратно і ретельно вели записи у своїх польових щоденниках, непогано рисували артефакти, вели фотофіксацію всіх видів діяльності, провели дослідження поверхні курганів Ляхова та Ярущана могила; провели свою першу музейну екскурсію відділом постійнодіючої експозиції «Давня історія краю».DSC09046

16245
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша