kdpu history book 1

26 травня 2021 року в онлайн-режимі відбулася презентація книги «Криворізький державний педагогічний університет в роки Другої світової війни (1939-1945): історія закладу та долі людей», яку провели її автори – завідувачка музею історії КДПУ В. А. Фінічева та канд. іст. наук, ст. викладач кафедри історії Р. П. Шляхтич.

kdpu history book 1

Зі вступним словом до присутніх звернувся ректор КДПУ, д-р філос. наук, проф. Я. В. Шрамко, який подякував авторам за їх кропітку працю та зазначив: «Невід’ємною частиною історії будь-якої країни є певні громади, люди тощо. Тому дуже важливо, щоб події, які випали на долю кожного, були належним чином науково досліджені та репрезентовані. А кому досліджувати минуле Криворізького педагогічного, як не історикам, що в ньому працюють? На моє переконання, всі доробки, що створюють представники нашого університету, мають велику наукову вагу, і є корисними не лише для громади КДПУ, а й для всього суспільства».

kdpu history book 2

До присутніх звернулася завідувачка кафедри історії, канд. іст. наук, доц. Н. А. Печеніна, яка коротко охарактеризувала важливість цієї монографії, присвяченої одному з цікавих періодів історії Криворізького педагогічного, що є малодослідженим, окреслила перспективи використання проведеної роботи.

kdpu history book 2

Презентацію книги розпочав Р. П. Шляхтич, який займався дослідженням доби окупації. Автор ознайомив присутніх із джерелами, що стали поштовхом до написання монографії та були безпосередньо використані в процесі роботи; детально зупинився на історіях випускників Криворізького педагогічного – праведників народів світу, що під загрозою смерті рятували євреїв; розповів про випускників та співробітників нашого ЗВО, які в той час працювали в органах місцевої влади та коротко охарактеризував початок і завершення роботи інституту, його структуру й викладачів.

kdpu history book 3

В. А. Фінічева детально розповіла про етапи роботи та упорядкування матеріалів, що стосуються початку цього історичного періоду й подій на звільненій території та зазначила: «Протягом декількох років відбувається жваве збільшення масиву матеріалів досліджень періоду Другої світової війни. Тому ми разом із Р. П. Шляхтичем вирішили, що необхідно всю цю наявну інформацію зібрати та упорядкувати задля того, щоб вона стала доступною для широкого загалу. Так і виникла ідея створення монографії».

На завершення зустрічі присутні мали можливість поставити запитання авторам і поділитися своїми враженнями від представленої роботи.

kdpu history book 4

До презентації книги долучилися директор бібліотеки, канд. філол. наук, доц. Г. М. Віняр та фахівці інформаційно-бібліографічного відділу, які створили та представили тематичну книжкову виставку «Студенти, викладачі, співробітники Криворізького державного педагогічного університету – учасники Другої світової війни».

Дякуємо авторам за можливість дізнатися набагато більше
про важливе історичне минуле Криворізького педагогічного!
15905
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Травень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31