img34

Завершує цикл дописів «Історія факультетів», присвячений 90-й річниці Криворізького педагогічного, факультет іноземних мов, який цього року святкує своє 25-річчя. На факультеті здійснюється професійна підготовка фахівців за різними освітніми програмами з іноземної філології.

img34

У 1995 році на базі факультету російської філології було засновано факультет іноземних мов, де першим деканом стала канд. філол. наук, доц. Н. А. Мільченко, з 2000 по 2018 рік факультетом керувала д-р пед. наук, доц. Г. Б. Штельмах. З 2019 року й до сьогодні факультет очолює д-р філол. наук, проф. М. В. Варданян.

img34

До складу факультету входять чотири кафедри.

Кафедра англійської філології розпочала свою діяльність у 2003 році. Її завідувачем стала канд. пед. наук, доц. І. С. Зоренко. На кафедрі ґрунтовно досліджується тема «Формування загально-філологічних компетенцій майбутнього викладача англійської мови у вищій школі».

Кожного року викладачі кафедри мають можливість підвищувати свою кваліфікацію на літніх курсах, знайомлячись із новітніми методиками викладання іноземних мов, а також беруть активну участь у роботі міжнародних та всеукраїнських конференцій. Викладачі кафедри прагнуть підвищувати свій фаховий та науковий рівень і плідно працювати над професійним самовдосконаленням.

img34

Діяльність кафедри англійської мови з методикою викладання розпочалася 2003 року, коли було реорганізовано кафедру англійської мови й літератури з методикою викладання. Нині кафедру очолює канд. філол. наук, доц. І. А. Салата.

Кафедра забезпечує викладання багатьох дисциплін: «Практичний курс англійської мови», «Практична фонетика англійської мови», «Методика викладання англійської мови», «Теоретичний курс англійської мови», «Лінгвокраїнознавство та країнознавство (Великої Британії, США, Канади, Австралії)», «Література Англії», «Лексикологія», «Міжкультурна комунікація».

Викладачі кафедри беруть участь у всеукраїнських і міжнародних, закордонних конференціях з актуальних проблем філології, мовознавства та методики викладання англійської мови, широко використовують нові технології навчання.

img34

Історія кафедри німецької мови і літератури з методикою викладання починається з жовтня 1999 року. Її завідувачами в різні роки були: з вересня 2008 року д-р філол. наук, проф. А. В. Козлов, з 2009 року канд. пед. наук, доц. О. І. Дрогайцев, з вересня 2012 р. д-р пед. наук, проф. В. А. Гаманюк. Нині кафедру очолює канд. філол. наук, доц. Г. М. Мельничук.

На кафедрі активно досліджується проблема «Лінгводидактичні умови формування іншомовної комунікативної компетенції майбутнього вчителя німецької мови і літератури».

Викладачі кафедри підтримують тісні зв’язки з різними інституціями іноземних держав, які мають свої представництва в Україні та з міжнародними громадськими спілками, які спрямовують свою діяльність на популяризацію німецької мови та вдосконалення рівня професіоналізму вчителів німецької мови в закладах середньої та вищої освіти країни.

Викладачі кафедри регулярно підвищують свою кваліфікацію за кордоном, долучаючись до програм і проєктів за спеціальністю, беручи участь у науково-методичних семінарах, що засвідчується сертифікатами загальноєвропейського зразка; активно долучаються до міжнародних і всеукраїнських наукових і науково-практичних конференцій; є членами Української спілки германістів вищої школи (УСГВШ), Асоціації германістів України, ГО «Європейська освіта і наука в Україні» та «Європейської асоціації викладачів».

img34

Кафедра перекладу та слов’янської філології створена 2020 року на базі кафедри російської філології та зарубіжної літератури, що розпочала свою діяльність ще в 1999 році. Новостворену кафедру очолив канд. філол. наук, доц. М. О. Дудніков.

Кафедра здійснює підготовку фахівців за ОПП «Філологія. Переклад (перша – англійська)» та «Російська мова та література, зарубіжна література, англійська мова». Студенти вивчають такі дисципліни, як «Практика перекладу», «Вступ до перекладознавства», «Усний переклад», «Художній переклад»; «Виразне читання», «Вступ до мовознавства», «Вступ до літературознавства», «Історія зарубіжної літератури» тощо. 

Викладачі кафедри працюють над темою «Аналіз поетики тексту як універсальне підґрунтя професійної підготовки вчителя-словесника». На кафедрі проводять дослідження за такими напрямками: здійснення й узагальнення лінгвістичного та літературознавчого аналізу поетики тексту, розробка методик аналізу тексту й навчання такого аналізу як універсального засобу підготовки вчителів словесності тощо.

img161

З 11 липня 2019 році на факультеті почав функціонувати Мовний центр, який має на меті допомагати здобувачам вищої освіти, науково-педагогічним і педагогічним працівникам оволодівати іноземними мовами й забезпечує студентів факультету базою для проходження навчальної та виробничої практик.

На факультеті іноземних мов підготовкою висококваліфікованих фахівців займаються викладачі з високим професійним рівнем, серед яких 90% мають наукові ступені й вчені звання. За час свого існування факультет підготував більше ніж 2000 вчителів англійської, німецької, російської мови та зарубіжної літератури, а нині готує перекладачів для різних сфер діяльності міста.

Професорсько-викладацький склад факультету докладає чимало зусиль задля успішного виховання іншомовної комунікативної культури майбутніх фахівців та подальшої їх реалізації у майбутній професійній діяльності.

13241
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31