Кафедра історії
Факультет географії, туризму та історії

Факультет, що сьогодні готує спеціалістів за напрямками: «Історія», «Географія», «Туризм», «Соціологія» своїми фаховими та науковими традиціями сягає перших років та перших десятиліть функціонування Криворізького державного педагогічного університету.

Підготовка фахівців з історичної спеціальності розпочалась ще у 1930 році при новоствореному Криворізькому інституті професійної освіти (КІПО), який згодом і був реорганізований у Криворізький педагогічний інститут (детальніше). Відбулися три набори (1930-1933) соціально-економічного відділення, випускники якого, зокрема, забезпечували викладання суспільних дисциплін і в своїй «alma mater».

У перші повоєнні десятиліття потужного розвитку набувають наукові дослідження з історії Криворіжжя та Криворізького залізорудного басейну, ініційовані викладачем-істориком Криворізького педагогічного інституту, в майбутньому доктором історичних наук (перший доктор наук в КПІ!), професором  Петром Логвиновичем Варгатюком. Результатом його кропітких краєзнавчих досліджень стали одноосібні та у співавторстві ґрунтовні видання, що презентували широкому загалу маловідомі та невідомі факти й постаті в історії міста, відчутно допомогли при створенні міського історико-краєзнавчого музею тощо.

Початок 60-х років ХХ ст. став знаковим в історії спеціальності «Історія». Саме тоді була відновлена підготовка за історичною спеціальністю в рамках діяльності при Криворізькому державному педагогічному інституті Загальнонаукового факультету Дніпропетровського державного університету (ЗНФ ДДУ). Деканом ЗНФ був призначений відомий український історик Микола Павлович Ковальський.

  У 1981 році на базі природничого факультету була відкрита географічна спеціальність, а вже у 1986 року створений самостійний географічний факультет.

    Наприкінці ХХ ст. - у 1997 році, завдяки клопотанням ректорату Криворізького державного педагогічного інституту, відновлюється підготовка вчителів за спеціальністю «Історія» (денної та заочної форм навчання) саме у складі Географічного факультету.

За плечима спеціальності зберігалися оновлені й примножені традиції попередніх десятиліть, що їх заклали покоління викладачів – учасників Другої світової війни: ст.викл. К.К.Могаричова (зав.кафедри у 1945-1950 рр.); д-р іст. наук, проф. П. Л. Варгатюк; д-р іст. наук, проф. О.П. Артюшевський, канд. іст. наук, доц. А. В. Дольчук, ст. викладач Т. П. Воронова та ін..

У прагненні забезпечити ґрунтовну підготовку майбутніх істориків до навчальної програми включаються курси рівня класичних університетів, зокрема «Археологія», «Архівознавство», «Музеєзнавство», «Історичне краєзнавство» тощо. З першого року відновлення історичної спеціальності  передбачена виїзна практика з археології

У 2002 році був створений Історичний факультет шляхом виокремлення спеціальності «Історія» з кафедрами «Історія України» (зав.кафедри: д.п.н., проф. В.О.Комаров) та «Всесвітня історія» (зав.кафедри: к.і.н., доц. О.І.Кожухар).

Першим деканом (2002-2012 рр.) історичного факультету став канд. іст. наук, доц. Василь Григорович Москаленко, у 2012-2017 рр. посаду декана обіймав випускник історичного ф-ту КДПУ, канд. іст. наук, доц. Андрій Валерійович Тарасов.

Доброю традицією стала урочиста театралізована посвята першокурсників на Ляховій могилі.

У 2002 р. відбувся перший набір до аспірантури за спеціальністю 07.00.01. – історія України (наук.кер.: д-р іст. наук, проф. І.Д. Камчугова), у 2007-2016 рр. аспірантура працювала при кафедрі історії України під керівництвом д-ра іст. наук, проф. В. О. Шайкан.

З 2005 року на Історичному факультеті започатковано підготовку студентів за ОКР «магістр».

Викладачами факультету ініційовано видання збірників наукових праць «Історичні дослідження і розвідки з всесвітньої історії та правознавства», проводяться Всеукраїнські наукові конференції студентів і аспірантів «Гуманістичні цінності світових цивілізацій і проблеми сучасного світу» (з 2002 р., кафедра Всесвітньої історії) та «Війна в історичній та індивідуальній пам’яті» (з 2011 р., кафедра Історії України). У 2014-му, 2015-му та 2016-му роках кафедра Історії України стала базою проведення ІІ туру Всеукраїнської студентської Олімпіади з історії України.

З 2015 року організовані щорічні Історико-краєзнавчі читання «Криворіжжя: погляд у минуле…», що мають на меті відродження саме наукових досліджень з історії міста, започаткованих проф. П.Л.Варгатюком ще у середині минулого століття та згуртування краєзнавців.

Одним з осередків краєзнавчої роботи в Криворізькому державному педагогічному університеті, а також навчально-виховної та дослідницької роботи для науковців, учителів шкіл, студентської та учнівської молоді міста, зокрема з пропаганди серед школярів Дніпропетровщини спеціальностей університету, орієнтації молоді на вчительську професію став музей історії Криворізького державного педагогічного університету (кер. В. А. Фінічева).

Професорсько-викладацьким складом історичних кафедр забезпечується викладання курсів «Актуальні проблеми української історії та культури» та «Правознавство» для студентів всіх спеціальностей Криворізького педуніверситету.

Викладачі факультету беруть активну участь в науково-педагогічній діяльності: всеукраїнських і міжнародних конференціях, «круглих столах» всеукраїнського та регіонального рівнів, готують із студентами конкурсні роботи, наукові статті, презентації різних форм і рівнів тощо.

В оволодінні майбутнім фахом студентам-історикам допомагають організовані на факультеті проблемні групи та наукові гуртки, дискусійний клуб «Агора», Гурток історичної реконструкції тощо.

Лютий 2017 року став другою точкою перетину на історичному шляху спеціальностей «Історія» та «Географія», коли відбулось їх об’єднання у факультет «Географії, туризму та історії».

Нинішні студенти спеціальностей новоствореного факультету є продовжувачами славних традицій, а в майбутньому, часткою когорти випускників, серед яких науковці, успішні освітяни; державні службовці, громадські та церковні діячі; воїни, які віддали життя і які сьогодні захищають територіальну цілісність України.      

8789
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31