18.05.2022 асистент кафедри ботаніки та екології Перерва В.В. разом зі студентами-біологами ІІІ курсу природничого факультету обговорила тему «Криваві секрети Ренету Симиренка».

Усі куштували сокові ніжно-зелені  яблука, що зберігають смак до весни і називаються  Ренетом Симиренка.  Та не всі знають, що це яблуко було «репресованим». Його перейменували на «зеленку Вуда» й витіснили з України, щоб не нагадувало українцям свого автора – відомого вченого Левка Симиренка і весь славний своїми справами рід українських патріотів – Симиренків.

Найкращими якостями обдарувала українська земля цей рід: талантом й розумом, працьовитістю й порядністю, шляхетністю й манерами, жертовністю та чи не найбільше – любов’ю до України.

Значні здобутки цього роду в цукровому виробництві (пісково-рафінадний завод, цукрокомбінат), машиномубудванні (виробництво устаткування), суднобудування (перші металеві пароплави «Українець» та «Ярослав Мудрий»), садівництві (селекція сортів плодових культур, помологічний розсадник).

Сприяли провітницькій діяльності: фінансування друку  «Кобзаря» Т.Г.Шевченка, стипендіальне забезпечення історико– філологічного факультету університету св. Володимира (стипендія Симиренків), пожертви на благі справи та мецентацтво фірми «Брати Яхненки і Симиренко» - це лише частка внеску представників родини Симиренко.

Крім того Платон Симиренко заклав у Млієві унікальний дендропарк, а згодом славетні оранжереї й розсадник, який пізніше було перетворено у науково-дослідний інститут, який діє і сьогодні.

Цей родовід гідний подиву, адже за своє вільнодумство, високу порядність, чесність і людяність був повністю понищений та репресований.

  1   4

 

3  2

 

19287
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Червень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30