231021 1

21 жовтня 2021 року на базі Криворізького педагогічного в онлайн-форматі відбулася IV Міжнародна науково-теоретична конференція «Літератури світу: поетика, ментальність і духовність», яка за двадцять років свого існування стала традиційною. Її організаторами є кафедра української та зарубіжної літератур факультету української філології КДПУ та кафедра україністики Варшавського університету (Польща).

231021 2

Голова оргкомітету й модератор конференції, д-р філол. наук, проф. С. І. Ковпік привітала гостей, розповіла про історію заснування наукової події та зазначила: «Ця конференція є особливою, адже нині їй виповнюється двадцять років. За ці роки наша всеукраїнська конференція перейшла до міжнародного формату. Ми усвідомили, що філологічна спільнота Криворізького педагогічного має об’єднатися навколо глобальних проблем філологічної науки. Тож цьогорічна конференція є заключною: надалі вона працюватиме в новому форматі з назви “Глобалізація й інтернаціоналізація філологічної науки„».

231021 1

До учасників конференції з вітальним словом звернувся ректор КДПУ, д-р філос. наук, проф. Я. В. Шрамко, який зазначив: «Ця конференція присвячена важливій науковій проблематиці; її тематика охоплює питання як української, так і світової літератури. Учасники роблять акцент на дослідженнях українського красного письменства в контексті всієї світової літератури; саме такий аспект літературознавчих наукових розвідок є характерним для вчених нашого університету. Я вдячний нашим співорганізаторам і науковцям, які роблять значний внесок до міжнародних досліджень різних аспектів філологічної науки».

231021 3

На пленарному засіданні було виголошено літературознавчі доповіді вчених, що працюють на базі різних закладів вищої освіти України та Польщі, з таких тем:

  • «Мистецтво та духовний пошук сучасної людини. Загублена душа Ольги Токачук і Джоанни Консехо» (канд. наук, ад’юнкт Катажина Якубовська-Кравчик);

231021 4

  • «“На землі, отруєній бойовою хімією, кожен воює за себе, усі – проти кожного„. Україна versus Росія у фантастичному романі Андрія Цаплієнка “Стіна„» (канд. філол. наук, проф. Олена Юрчук);

231021 5

  • «Ціна останнього погляду (поетичне осмислення проблеми непослуху дружини Лота та суворої кари за той вчинок на тлі біблійної події знищення Содома)» (д-р філол. наук, проф. Ганна Віват);

231021 2

  • «Історія України крізь призму графічної літератури» (д-р філол. наук, доц. Світлана Підопригора);

231021 6

  • «Образ Батьківщини у новітніх українських творах для дітей та юнацтва: специфіка художньої інтерпретації» (д-р філол. наук, проф. Віталіна Кизилова);

231021 7

  • «Образ природи в автобіографічній романістиці Марселя Паньоля» (д-р філол. наук, проф. Тетяна Черкашина);

231021 8

  • «Архетип дому у романі Галини Вдовиченко “Маріупольський процес„» (д-р філол. наук, проф. Вікторія Дмитренко);

231021 3

  • «Специфіка прованської ментальності у романі П. Мейла “Рік у Провансі„» (д-р філол. наук, проф. Світлана Ковпік);

231021 9

  • «Домінантний концепт повісті Б. Антоненка-Давидовича “Смерть„» (аспірантка кафедри української та зарубіжної літератур Катерина Протопопова).

231021 10

Учасники конференції зазначили, що представлені доповіді є суголосними та взаємодоповнюючими; це свідчить про те, що вчені рухаються в спільному напрямку дослідження актуальних питань філологічної науки. Усі деталі перебігу конференції подано в її програмі.

Ця конференція стала останньою: надалі її проводитимуть у новому форматі спільної конференції факультету української філології та факультету іноземних мов. Науковці цих факультетів Криворізького педагогічного об’єдналися навколо дослідження теми «Глобалізація та інтернаціоналізація філологічної науки» й анонсували проведення І Міжнародної конференції, яка відбудеться 18 лютого 2022 року.

Дякуємо всім, хто представив свої наукові дослідження,
та запрошуємо долучатися до майбутніх конференцій в оновленому форматі!
17183
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30