доцент кафедри математики та методики її навчання

 «Педагогічні замальовки» – краєзнавче видання про освітян сучасного Криворіжжя

22 Травня 2018, 03:49

У розвитку освіти і культури Криворіжжя значну роль відіграє Криворізький державний педагогічний інститут / університет.

Метою цієї публікації є презентація науково-популярного видання «Педагогічні замальовки» кандидата педагогічних наук, доцента, доцента кафедри математики та методики її навчання Криворізького державного педагогічного університету Тетяни Григорівни Крамаренко [1], де представлено досвід роботи освітян, висвітлено окремі теоретико-методичні аспекти запровадження інноваційних технологій навчання, зокрема математики, фізики та інформатики; подано довідковий матеріал про багатьох викладачів, випускників, студентів Криворізького державного педагогічного інституту / університету, кращих учителів закладів середньої освіти, працівників закладів освіти та культури міста тощо.

 

Крамаренко Т. Г. Педагогічні замальовки : нариси / Тетяна Григорівна Крамаренко [Електронний ресурс]. — Кривий Ріг : Вид. Р. А. Козлов, 2018. — 592 с. — Режим доступу: http://elibrary.kdpu.edu.ua/jspui/handle/0564/2007.

 

 

Метою видання «Педагогічних замальовок» є популяризація передового досвіду освітян Криворіжжя, піднесення престижу професії вчителя, поширення ідей самоосвіти та самовдосконалення у професії, культурного та духовного збагачення, патріотичного виховання молоді, здорового способу життя, збереження сімейних цінностей, охорони довкілля тощо. Представлений у доступній формі опис педагогічного досвіду та довідковий матеріал може бути використаний для підвищення кваліфікації вчителів та при підготовці майбутніх учителів насамперед на краєзнавчому матеріалі. Адресовано збірку для педагогічної громадськості та молоді, яка хоче здобути почесну професію вчителя.

Співбесідниками автора стали різні персони: викладачі Криворізького державного педагогічного університету, відомі випускники ВНЗ, які реалізувалися у педагогічній діяльності, зокрема науковці, вчителі – відмінники освіти України, директори кращих середніх закладів освіти міста, бібліотекарі, працівники позашкільних закладів освіти й культури. Є інтерв’ю зі студентами, де вони розповідають, чому обрали професію вчителя. Серед героїв розповідей – математики, фізики, програмісти, хіміки, біологи, історики, філологи, учителі праці, музики, образотворчого мистецтва, журналісти та ін. Частина матеріалів пропонованої збірки публікувалася на сайті kdpu.edu.ua, у криворізьких газетах «Університетські новини» та «Домашняя газета» (2006–2018).

Про сучасний університет та міжнародні проекти КДПУ мова йде в описі досвіду роботи професорів університету Я. В. Шрамка, А. С. Лобанової, В. А. Гаманюк, доцента Л. В. Бурман та ін.

Представлено досвід роботи таких науковців КДПУ як професори Я. В. Шрамко, С. О. Семеріков, В. М. Соловйов, Р. М. Балабай, В. В. Здещиц, В. В. Корольський та ін.

Автором публікації розлого представлено досвід роботи дійсного члена НАПН України, доктора педагогічних наук, професора М. І. Жалдака із запровадження у навчанні інформаційно-комунікаційних технологій.

Висвітлено чимало маловідомих сторінок біографії криворізьких педагогів, а також їх  внесок у розвиток методики навчання, насамперед математики. Подано відомості про доцентів, авторів низки підручників та навчально-методичних посібників для вищих та загальноосвітніх навчальних закладів А. М. Капіносова, Г. П. Бевза, а також доцентів В. П. Кисільової-Білої, О. І. Половини, П. І. Ульшина, С. В. Уткіної та ін. Представлений педагогічний досвід відомих на Криворіжжі педагогів, учителів вищої категорії, учителів-методистів, відмінників освіти України: О. Л. Ткачука, В. В. Сергієнко, Л. П. Байрак, С. П. Кімака, О. В. Бойко, Г. В. Моськіної, М. Е. Єгорової, Т. А. Грицишиної, заслуженого учителя України Н. Л. Дагларової та ін.; директорів загальноосвітніх навчальних закладів, зокрема нагороджених почесним знаком Кривого Рогу «За заслуги перед містом», С. В. Маркіної, А. І. Шепілко, П. А. Поручинського та ін. Молоде покоління учительства презентує випускник Криворізького педуніверситету С. Е. Федосєєв, який 2017-го року увійшов до ТОП-20 кращих учителів України, висвітлюючи досвід запровадження технологій інтерактивного навчання.

Значну увагу приділено презентації педагогічного досвіду криворізьких освітян, що представляють гуманітарну складову науки – історикам та філологам.

Зважаючи на те, що Криворіжжя – славетний гірничий край, значну увагу приділено проблемам підготовки сучасних робітничих та інженерних кадрів.  Про це говорять доктори технічних наук: ректор Криворізького національного університету М. І. Ступнік; професор, завідувач кафедри технології будівельних виробів, матеріалів і конструкцій О. О. Шишкін та інші науковці. Гостро піднімається питання покращення матеріальної бази практики викладачем професійного транспортно-металургійного ліцею І. О. Козирєвим та ін.

Про заповідну справу як найкраще, що можна зробити для природи Криворіжжя розмірковують завідувач лабораторією теоретичної і прикладної орнітології КДПУ, доцент В. І. Стригунов та орнітолог і краєзнавець В. В. Коцюруба. Про проблеми оптимізації степових ландшафтів та їх фіторекультивацію, про внесок у цю справу видатного вченого І. А. Добровольського подано матеріали бесіди з кандидатом біологічних наук, доцентом Е. О. Євтушенком.

Потужний внесок у розвиток промислового туризму на Криворіжжі зробили науковці КПДУ, зокрема завідувач кафедри фізичної географії, краєзнавства та туризму В. Л. Казаков, кандидат географічних наук, доцент В. С. Пацюк, створивши та апробувавши понад півсотні екскурсійних маршрутів у межах Криворіжжя.

Проблеми розвитку словотворчих процесів, вживання української мови, патріотичного виховання молоді через навчання мови та літератури піднято у бесідах з доктором педагогічних наук, професором З. П. Бакум, кандидатами педагогічних наук, доцентами Г. М. Віняр, Н. Г. Мельник та іншими відомими педагогами, вчителями української мови та літератури шкіл Криворіжжя. Піднімається питання розширення спектру послуг криворізьких бібліотек та перетворення їх на інноваційні центри, що потребує значного фінансування.

Те, що українська пісня є душею народу, підкреслюють у бесідах керівник камерної народної хорової капели «Крещендо» В. М. Сергєєва, хормейстер Катерина Костогорова, керівник хору української пісні імені Раїси Зиміної Марія Михайличенко. Висвітлено внесок у розвиток культури та мистецтва на Криворіжжі хормейстера з понад 70-річним стажем роботи Л. Ф. Суханової, академічної співачки, професора Н. А. Овчаренко, музиканта та педагога І. Д. Андрущенка та ін.

Один із розділів збірки присвячений художникам та фотомайстрам Криворіжжя. Про те, що сила мистецтва в його щирості та правдивості розмірковують художники Степан Головатий, Анатолій Труфкін, Ірина Брижата та Анатолій Лабунський та ін. Про художнє виховання дитини мова йде у матеріалах про відому на Криворіжжі народну майстриню Маріанну Любас.

Сподіваймося, що науково-популярне видання «Педагогічні замальовки» зацікавить педагогічну громадськість та молодь, яка хоче здобути почесну професію вчителя. Щоб учні чи студенти, ознайомившись з цікавим педагогічним досвідом наших земляків, могли б застосувати його у своєму житті для досягнення успіху.

Детальніше у матеріалах обласної педагогічної газети “Джерело” (червень, 2018)

 

Передмова (ректор КДПУ Я. В. Шрамко)            3

Яким бути сучасному вчителю (академік НАПНУ М. І. Жалдак)       5

 

Розділ 1. Великий Учитель надихає       16

Еліта криворізької педагогіки          16

Професори фізико-математичного 19

Професор Володимир Корольський: «Вдалося зробити факультет загально-технічних дисциплін КДПУ кращим в українській вищій школі»            23

Доктор філософських наук Ярослав Шрамко: «Криворізький педагогічний прямує європейським курсом»            29

Перший проректор КДПУ Оксана Остроушко: «Реформа в освіті стартувала. Але її результати залежатимуть не лише від копіткої роботи педагогів»           32

Професор Юрій Триус: «Ми позбавляємо молоде покоління майбутнього, якщо продовжуємо сьогодні навчати так, як робили це вчора»     41

Професор Володимир Буряк: «У перспективі дистанційна форма навчання»  43

Професор Лідія Кондрашова: «Я проти бездумного перенесення зарубіжної системи освіти на нашу національну основу»            46

Доцент Світлана Василівна Уткіна: “Повоєнні вчителі заклали в мені любов до вчительської професії”     48

Григорій Петрович Бевз: «Одне з найважливіших завдань учителя – робити своїх вихованців щасливими»            50

Половина Олександр Іванович: науковець і громадський діяч Криворіжжя    61

Кращі випускники фізмату КДПІ 1975-го: Валентина Кисільова, Анатолій Капіносов, Валентина Соловйова, Олександр Ткачук, Тамара Капканець       68

Кандидат педагогічних наук Ірина Дереза: «Доцент Петро Іванович Ульшин – викладач, на якого хочеться рівнятися»      86

«Ця вчителька…»     89

Кандидат педагогічних наук Тетяна Придача: «Проект “Менеджмент молодого спеціаліста” є дорожньою картою педагогічного зростання молодого вчителя»      98

Доцент Ірина Мінтій: «Готовність підтримати, прийти на допомогу – такі риси Сергія Семерікова як наукового керівника»           103

Відмінник освіти України Світлана Маркіна: «На часі створення акмеологічного простору в кожному навчальному закладі міста» 105

Учитель-методист Валентина Сергієнко: «Вдячна своїм наставникам у КДПІ – Ларисі Наришкіній та Лідії Кондрашовій»           115

Відмінник освіти України Людмила Байрак: «Навчаючи школярів, важливо розвивати їх творчі здібності»

Заслужений учитель України Наталя Дагларова: «Учень наприкінці кожного уроку має бачити власне зростання»

Учитель географії та економіки Любов Гавриленко: «Важливо, щоб молодь розвивала рідне місто»

Як корифеї-педагоги запалюють зірки: Марина Едуардівна Єгорова    128

Директор ліцею Павло Поручинський: «Сповідуємо філософію виховання покоління з високою духовністю та інтелектом»    133

Педагог-новатор Тетяна Грицишина: «Наші школи настільки затеоретизовані, що вчителі не бачать потреб дитини»         135

Хто вони – кращі вчителі математики Дніпропетровщини 2016-го року?       138

Майстер-класи від призерів конкурсу «Учитель року-2016»      143

Випускники фізмату пишаються тим, що працюють учителями            146

Портрет учителя очима студентів і випускників фізмату 148

 

Розділ 2. Математика та інформатика розум до ладу приводять   157

«Наукові пікніки» допоможуть підліткам розвинути інтерес до навчання і науки        157

Теорія рівневого навчання математики у педагогічній спадщині Анатолія Капіносова          160

Інформаційно-комунікаційні технології навчання математики   162

Використання мультимедійної дошки у навчанні математики   169

Доцент Світлана Шокалюк: «Для викладачів університету проводимо курси підвищення кваліфікації з використання ІКТ»   174

У ході тренінгу “Intel® Навчання для майбутнього” майбутні педагоги навчаються використанню інноваційних технологій      175

Доцент Наталя Хараджян: «Участь університету у фестивалі «Місто професій» посприяла відкриттю «Школи робототехніки» у КДПУ»     180

Учитель математики Галина Моськіна: «Навчаючи, дивуй!»     182

Випускник Криворізького педуніверситету Станіслав Федосєєв увійшов до ТОП-20 кращих учителів України            185

Переможець конкурсу професійної майстерності Олена Євтушенко: «У навчанні математики кулінарів виявляємо зв’язок між вивченням інтегралів і приготуванням каші»     193

Учителі математики Тетяна Щербина й Наталя Калашнікова: «Використовуючи проектні технології, важливо навчати учнів мислити»      196

Учитель інформатики Альона Томіліна: «Використання мультимедійної дошки робить процес навчання цікавішим»     198

Доктор фіз.-мат. наук Віталій Слинько: «Необхідно провести об’єктивний аналіз стану і перспектив сучасної теорії та методики навчання математики в контексті розвитку ІКТ»    201

Доцент Андрій Стрюк: «У підготовці фахівців з ІТ використовуємо систему хмаро орієнтованих засобів навчання»      205

Системний адміністратор Роман Дубан: «Слово “хакер” потрібно трактувати в позитивному сенсі»          208

 

Розділ 3. Фізика та хімія: в науку нема коротких шляхів     211

Професор Валерій Здещиц: «Не знаючи фізики, людина в будь-якій професії буде дилетантом»      211

Астроном Світлана Мальченко: «Надзвичайно цікаво спостерігати у телескоп метеорні потоки та метеоритні дощі»   213

Учитель-новатор Ганна Крук: «Навчаючи фізики, необхідно формувати валеологічну культуру школярів»            215

Учитель хімії та біології Олена Бойко: «Хочеш зрозуміти своїх учнів – дивись на світ їхніми очима»           218

Відмінник освіти України Станіслав Кімак: «У школах мають діяти сучасні лабораторії для проведення експериментів з хімії»           223

Особлива місія доцента Володимира Ківи           227

 

Розділ 4. Кують метал і варять сталь    229

Доктор технічних наук Микола Ступнік: «Підготовка сучасних кадрів – запорука сталого розвитку промислового Кривбасу»    229

Доцент Сергій Чухарєв: «Навіть у часи найбільших економічних потрясінь наука повинна працювати»    231

Прохідник шахти «Зоря» Олександр Новіков: «Коли спускаєшся в забій, спочатку звикаєш до людини. І тільки потім вона стає тобі другом »          233

Професор Олександр Шишкін: «Кривий Ріг уже найближчим часом може стати базою з виробництва надміцних бетонів в Україні на рівні світових стандартів»         237

Директор Криворізького навчально-виробничого центру Віктор Легун: «Срібна медаль за підготовку робітничих кадрів – висока оцінка роботи колективу»    240

Викладач професійного транспортно-металургійного ліцею Ігор Козирєв: «Навчальні заклади профтехосвіти втратили зв’язок із промпідприємствами Кривого Рогу»           242

 

Розділ 5. Повір у себе в Україні!  243

Призер Всеукраїнської студентської олімпіади з математики Руслан Шпонька: «До Карпат – і відпочивати, і навчатися програмуванню!»           243

Випускниця фізмату Тетяна Маслова: «Ми хочемо жити без корупції, з чесною владою й достойним рівнем добробуту»     246

Висока нагорода фізматівця Валерія Палія 248

Випускниця фізмату КДПУ Ірина Грушина: «Учитель – це доля»         249

Студентка магістратури Марія Михайловська: «Під час асистентської практики у ВНЗ із задоволенням побувала у ролі викладача вищої школи»  250

Студентка педуніверситету Юлія Лис: «Конкурс “Студент року” – крок у пошуку істини, вияву творчості та утвердженні свободи»         251

Студентка магістратури Алла Прокопенко: «Буду висококласним модельєром та конструктором одягу»   253

Випускниця КДПУ Вікторія Огаренко: «Обрала професію цілителя дитячих душ»     254

Студентка фізмату Аліна Іванова: «Осінній бал першокурсників відкриває творчі обдарування»     255

Стипендіат програми «Завтра.UA» Марія Ломачевська: «На молодіжному форумі нас навчав фізик-теоретик, ведучий каналу Discovery Мічіо Каку …»   257

Випускниця фізмату КДПУ Марія Драмарецька: «Під час практики у гімназії переконалися, що не помилились у виборі професії вчителя»   261

Учитель-методист Олена Дзівінська: «Учасники міського конкурсу “Аніграфьонок” пов’яжуть майбутню професію з ІТ»           264

Команда школярів з гімназії №71 перемогла на міжнародному конкурсі-фестивалі дитячо-юнацької журналістики 265

Балетмейстер Тетяна Вдовенко: «Важливо розкрити українську тематику в сучасній хореографії»  268

Криворожаночка Меланія Дущак має шанс стати учасницею «Євробачення»            270

Бізнесмен Олег Бондар: «Хто вміє розпоряджатися сотнею гривень, зможе грамотно вкласти в бізнес і мільйон»        272

Ірина Крамаренко: «Варто перейматися не тим як отримати мільйон, важливо придумати ідею на мільйон!»            273

Послання молодим українцям у 2037-й     276

 

Розділ 6. І чужому научаємось, і свого не цураємось 278

Депутат Криворізької міськради Людмила Бурман: «У школі “ПроЯв” плекаємо нову українську еліту»      278

Помічник ректора КДПУ Марина Варданян: «Літня школа “Summer English Institute” користується значним попитом»       282

Доцент Маргарита Широкова: «Наслідком реалізації українсько-британського проекту в університеті буде нарощення лідерського потенціалу молоді»          283

Професори Алла Степанівна Лобанова та Віта Анатоліївна Гаманюк про міжнародні проекти    284

Директор Інституту ЮНЕСКО з ІКТ в освіті: «Понад 73 мільйони дітей у країнах-учасницях організації не мають можливості відвідувати школу»      284

Криворіжець, випускник Інституту міжнародних відносин КНУ ім. Тараса Шевченка Антон М’ясоєдов: «Самоосвіта відкриває людині красу вищого порядку»   290

Криворожанка Анна Степура: «У чеських університетах студенти формують навчальний план, розклад занять та іспитів»      296

Почути думку криворіжців: щоб жити краще, необхідно бути більш ініціативними!   300

 

Розділ 7. Історія – учитель життя           302

Історики Жанна Бабенко та Юрій Чирва: «Щоб навчати історії по-сучасному, учитель повинен володіти інноваційними методиками»          302

Журналіст і краєзнавець, почесна громадянка Кривого Рогу Тетяна Воронова: «Стрижень особистості формується з дитинства»     305

Очільник українського об’єднання козаків Юрій Засядьвовк: «Українці мають пишатися тим, як козаки французький Дюнкерк брали»        311

Директор школи №72 Вікторія Ничипорук: «Фестиваль козацької слави сприяє патріотичному вихованню молоді»           314

Старший науковий співробітник Криворізького історико-краєзнавчого музею Ірина Стеблина: «До розкопок фундаменту притвору храму Святого Миколая долучилися також студенти-історики»         315

Протоієрей Роман: «Дякуємо археологам за те, що повернули Кривому Рогу історичні цінності»    318

Доктор історичних наук Наталя Романець: «У навчанні студентів використовую власні наукові дослідження щодо Голодомору»   320

Доктор історичних наук Валентина Шайкан: «У Вітчизняній війні з німцями співпрацювали 206 тисяч військових, вихідців з України. Але чи зрадники вони?»           324

Директор благодійного фонду при єврейській громаді Тетяна Куц: «Молодь має знати про те, що у багатьох містах і селах України був свій Бабин Яр» 330

Кандидат історичних наук Роман Шляхтич: «Предметом мого наукового дослідження стала діяльність ОУН і УПА в Україні у воєнні та повоєнні роки»            332

Микола Грабар, учасник АТО, старший лейтенант, викладач історії у КДПУ: «Дуже складно навчити любити й захищати рідну Україну!» 336

Викладач навчального предмета «Захист Вітчизни» Володимир Проценко: «Юнаки цікавляться сучасними видами озброєння»  340

Боєць батальйону «Кривбас» Стас Полюхович: «Після демобілізації став багато читати про визвольну боротьбу українського народу»       341

 

Розділ 8. Мово рідна, слово рідне …       346

Професор Зінаїда Бакум: «Не соромтеся рідної мови! Почніть день із “Доброго ранку!”, а не з “Доброе утро!”»            346

Доцент Ганна Віняр: «До явної безграмотності ми почали ставитися поблажливо»  349

Збережемо солов’їну 352

Викладач української мови та літератури Надія Яцюк: «Прикро, що мова Голохвостого, яку Нечуй-Левицький виставив на посміх, стала для багатьох сучасних українців майже мовною нормою»           355

Голова РМО викладачів української мови та літератури Ангеліна Хомула: «Навчаємо студентів бути патріотами»   357

Керівник етнографічного музею гімназії № 95 Олена Трофименко: «В “Українській світлиці” навчаємо школярів любити українську мову й знати історію Криворіжжя»   362

Доцент Наталя Мельник: «Животворче слово Лесі Українки будить національну свідомість українців»     364

Письменниця Оксана Забужко криворізьким студентам: «Сучасники недостатньо розуміють масштабність нинішніх подій»        365

Письменник Юрій Андрухович студентам КДПУ: «Заявляти про духовне лідерство – це дуже велика претензія»      369

Професор Роман Козлов: «Читайте Франка, шукайте в його рядках себе й ставайте собою!»          372

Студентка Ірина Мельник: «Поезії Інни Доленнік надихають молодь творити»         373

Криворізька поетеса, «Відкриття-2008» Мар’яна Невиліковна: «Фестиваль “Руді тексти” – найпотужніша можливість для молоді Криворіжжя заявити про себе в поетичному просторі України»      375

 

Розділ 9. Розкіш людського спілкування           378

Заслужений журналіст України Людмила Тіміргалєєва: «У криворізьких газетах потрібно більше писати про простих людей»        378

Криворізьких журналістів навчали відрізняти правду від пропаганди  383

Доцент Інституту журналістики КНУ ім. Т. Г. Шевченка Олег Джолос: «У криворізьких медіа з’явився плюралізм думок і свобода слова»  386

Голова криворізького міського об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка Микола Крамаренко: «Ювілейний рік великого Кобзаря є роком торжества українського слова»     389

Народний депутат України Віктор Кривенко: «Мова є не лише основою національної культури. Це питання й національної безпеки»         392

Редактор культурологічного видання “Символ” Тетяна Меліхова: «Повнота кольорів та наявність мультимедійного додатку істотно розширює межі альманаху»   397

Журналіст Рудольф Кан: «Літературні вечори “Біля бібліотечного каміна” багаті режисурою й віршами»    399

Криворізька співачка й композитор Надія Косяк: «”Українські вечорниці” збирають друзів» 400

Бібліотекар Ольга Гринюк: «Дитяча бібліотека має стати своєрідною моделлю культури дитинства»        403

Доцент Ганна Віняр : «Наукова бібліотека – це скарбниця всіх багатств людського духу…»  407

Депутат Криворізької міськради Людмила Бурман: «Щоб криворізькі бібліотеки перетворити на інноваційні центри міста, потрібне відповідне фінансування»           412

Завідуюча архівним відділом КДПУ Світлана Лебеденко: «В архівах залишаються працювати ті, хто має громадянську свідомість»     414

 

Розділ 10. Вікно в природу            416

Доцент Володимир Стригунов: «Заповідна справа – найкраще, що можемо зробити для природи Криворіжжя» 416

Завідувач кафедри фізичної географії, краєзнавства та туризму В. Л. Казаков: «Розробили півсотні екскурсійних маршрутів у межах Криворіжжя»    420

Кандидат географічних наук Вікторія Пацюк: «У всій Європі марсіанських пейзажів не побачите. Тільки у Кривому Розі!»          421

Краєзнавець Гліб Козлов про Кривий Ріг у фільмі «Червоний» 423

Краєзнавець Антон Килимчук: «У Кривому Розі можна подорожувати не тільки по воді, але й під водою …»            425

Найквітучіший острівець Криворіжжя       430

Доцент Едуард Євтушенко: «Оптимізація степових ландшафтів та їхня фіторекультивація – важлива проблема для вчених і практиків Криворіжжя»         431

Пасічник Олександр Карауш: «Після сну в моїх лікувальних будиночках-вуликах будете літати бджілкою»            434

Почесний пасічник України Микола Клинецький: «Продукти бджільництва – це їжа та ліки одночасно» 436

Дресирувальник сивучів і морських левів Микола Тимченко: «Я – вихователь тварин»       440

 

Розділ 11. Рух – це життя  447

Доцент Лариса Черних: «Побачити Париж і … знову до нього повернутися» 447

Інструктор з дитячого туризму Оксана Сокотнюк: «Подорожуючи Україною, навчаємо школярів її любити»            450

Доцент Вікторія Пацюк: «Подорожуючи Болгарією, бачили всеосяжну турботу про природу»        455

Доцент Володимир Бурак: «Велотуризм – це свого роду філософія життя»      459

Доцент Володимир Казаков: «Інструктори з дитячого туризму на власному прикладі навчатимуть криворізьких підлітків»         462

Інструктор з туризму Едуард Дворчук: «”Водні” походи приваблюють можливістю побачити Кривий Ріг із незвичного ракурсу»            464

Недостатньо тільки жити у Кривому Розі – необхідно знати його історію       466

Літо туристичне з викладачем ДонНУЕТ Юрієм Коренцем       468

 

Розділ 12. Педагогіка здоров’я     473

Професор Юрій Бойчук: «Здоровий спосіб життя – це корисно, модно і престижно!»          473

Учитель Ірина Шабелян: «Або ви турбуєтеся про своє здоров’я, або воно потурбує вас …» 476

Анастасія Васильченко: «За один день я побила рекорд України з пауерліфтингу, стала майстром спорту і мало не побила рекорд Європи» 477

Кращі спортсмени університету отримали нагороди      478

Директор школи Олександр Кутаєв: «Підростає талановита молодь, тому у вільної боротьби є майбутнє»            479

Юлія Недоруба: «Здолала марафонську дистанцію у 42 кілометри. Перепливу ще й Босфор»           482

Тренер Оксана Мельник: «Фітнес – це спосіб життя, філософія здоров’я»       483

Президент спортивного екстрім-клубу Артем Погрібний: «Криворізькі райдери достойно представляють місто на змаганнях з вейкбордингу»        485

 

Розділ 13. Батько і мати – два сонця гарячих  487

Мати-героїня Світлана Гордієнко: «Виховувати дітей потрібно словом, добром, ласкою і працею»           487

Батьківська педагогіка Сергія та Світлани Яковенків       491

Народна майстриня Маріанна Любас: «Справжнє художнє виховання дитини не може існувати поза традиційною культурою певної нації»       494

Етнограф Наталія-Зореслава Кудрякова: «У ніч на Івана Купала поєднуються вогненний Семиярило з богинею води Даною»         498

Рецепт жіночого щастя від Руслани Писанки: «Приділяйте чоловікові багато уваги!»           500

Юрист Ксенія Шустрова: «Наречені повинні поінформувати один одного про стан свого здоров’я до укладення шлюбу»    502

Доцент Олена Шестопалова: «Психолог потрібен для кожної сім’ї»     506

Керівник школи для волонтерів міжнародної місії «Agape» Євгенія Черняк: «Громадськість має сприяти соціальній адаптації сиріт»  509

Олександр Лютенко: «З відкритим серцем ідемо назустріч людям»      510

Депутат міськради Юлій Морозов: «Криворізько-британський проект – трамплін для зміни сприйняття інвалідності в Україні»         512

«Золотий» призер чемпіонату світу з кулінарного мистецтва Наталія Семенова: «Готуйте страви смачними й красивими разом із дітьми!»           516

Дипломант «Кутюр’є-2009» Лариса Дніпровська: «На “Червоній доріжці” показу мод усі жінки були королевами»  519

 

Розділ 14. Пісня – душа народу    521

Керівник камерної народної хорової капели «Крещендо» Вікторія Сергєєва: «Українську музику тепло сприймають у Європі»         521

Народна артистка України Оксана Пекун: «На фестивалі “Червона калина” у Кривому Розі відкрили багато талантів»        522

Керівник хору української пісні Марія Михайличенко: «Народний хор в Україні – це об’єднуючий громадський фактор»          526

Хормейстер Катерина Костогорова: «Хоровий спів затребуваний і в Україні, і за кордоном»          528

Кандидат мистецтвознавства, композитор Ольга Чеботаренко: «Криворізький фестиваль пісні та поезії імені Кузьми Скрябіна несе у собі заряд духовної культури»    529

Організатор фестивалю авторської музики та поезії “Долинський листопад” Марина Бєлова: «Серед наших лауреатів є чимало криворіжців»    533

Музикант і поетеса Анжела Шкицька: «До нової збірки поезій увійдуть вірші про героїв нашого часу – захисників України» …………………   534

Пам’яті музиканта та педагога Івана Андрущенка           534

Хормейстер Лариса Федорівна Суханова відзначила 75-річчя в музиці           537

Академічна співачка, професор Наталія Овчаренко: «Красива музика робить душу людини крилатою!»    540

 

Розділ 15. Мистецтво – загадка!  544

Фотомайстер Станіслав Лебединський: «Фотографія в газеті повинна бути її візитівкою й рекламою»      544

Фотомайстер Василь Гелевачук підготував виставку поштових листівок Кривого Рогу       548

Художник-графік Степан Головатий: «Сила мистецтва в його щирості та правдивості»      549

Художник Анатолій Труфкін: «Графіка – це миті моєї душі та, певною мірою, звернення до етносу народу»            550

Фарби осені у творчості Ірини Брижатої   552

Майстер-гравіювальник на склі Василь Пилка: «Картину «Мати з дитиною» присвятив усім матерям»    554

Художник Анатолій Лабунський: «Це так важливо відкривати для дітей прекрасне!»           557

Малюнки голкою Юрія Смуковича            558

Журналіст Володимир Думанський: «Успіхів намагаюся досягати саме завдяки цікавості до життя»          560

Барвисті вишиванки криворізьких педагогів        561

Солом’яна краса від майстрині Ніни Луньової     563

 

Розділ 16. Театр як дзеркало культури  566

Заслужений артист України Василь Короленко: «Не можна руйнувати духовні храми – їх до кінця не відновити!»   566

Кондактор Криворізького плейбек-театру «Echо» Катерина Бондар: «Допомагаємо робити вибір у житті»            568

Народна артистка України Ольга Сумська: «У Кривому Розі особлива атмосфера сприйняття мистецтва»            572

Народна артистка України Наталя Сумська криворіжцям: «Любіть Україну й бережіть нашу мову!»           574

Артист Київського театру поезії та пісні Тимур Бобровський: «Володимир Висоцький актуальний в Україні»            575

Народна артистка України, Герой України Ада Роговцева: «Роль Гелі для мене – втілення кращих жіночих якостей»         578

Ада Роговцева: «Я написала листа Путіну, щоб не розпочинав війну! А Порошенкові про розчарування в реформах писати не хочу. Я ще не помираю від розчарування…»         579

Список використаних джерел        583

 

Відгук  про видання Людмили Миколаївни Тіміргалєєвої, заслуженого журналіста України, голови Криворізької регіональної спілки журналістів України

Тетяна Григорівна Крамаренко, доцент кафедри математики та методики її навчання Криворізького державного педагогічного університету, разом з фаховими здібностями віднайшла у себе ще й літературні. Кілька років тому вона почала друкуватися у криворізькому щотижневику «Домашняя газета». Звичайно, в її матеріалах є деякі шершавості, але вправність – діло наживне. І у Тетяни все частіше з’являються цілі сторінки цікавої тематики.

6 червня, у день нашого професійного свята – День журналіста, я та ще кілька наших колег отримали від Тетяни Крамаренко в подарунок книгу під назвою «Педагогічні замальовки», щоправда, електронний ресурс, який розміщений у репозитарії Криворізького педуніверситету. Тільки побіжно гортаючи це видання, помічаєш, наскільки насичена книга портретними фотознімками героїв публікацій, заголовками й виносками до матеріалів. Авторка у цій книзі вмістила все, що викладач-математик вважала за потрібне їй, як науковцю: досвід роботи, довідковий матеріал, розповідь про викладачів університету, кращих працівників закладів освіти Кривого Рогу та України загалом. Природня допитливість спонукала її до інтерв’ю з журналістами, літераторами, діячами культури. Зустрічаючись будь-де з криворіжцями, котрі зацікавлювали авторку своєю неординарністю, якимись значимими досягненнями або навіть цікавими думками, Тетяна Григорівна занотовувала бесіду на диктофон.  І хоч на півсторінки, а невеличка замальовочка віднаходила своє місце у книзі. Та ще й з фотознімком. Читаємо у цьому виданні розповіді про людські стосунки не лише з видатними особами, а й з сусідами, просто знайомими, від яких Тетяна Григорівна почула щось цікаве, значуще для власної педагогічної роботи та з чисто журналістського інтересу.

Старшокласникам, студентам та молодим науковим працівникам стали б підмогою приклади, думки героїв, в яких би вони віднайшли для себе актуальне зерно в пошуках власної життєвої стежини.

Детальніше за посиланням http://nsju.dp.ua/do-rechi.html

 

 

2 відповіді до “ «Педагогічні замальовки» – краєзнавче видання про освітян сучасного Криворіжжя”

  1. Лобанова Алла :

    Вельмишановна Тетяно Григорівно! Щиро вітаю Вас із закінченням і презентацією такої важливої, необхідної та оригінальної праці. Хочу висловити свою повагу до Вас за ті освітянські справи, які Ви реалізуєте. Я тільки дивуюся – як Ви встигаєте утілювати в життя так багато різноманітних проектів?!!!! Ви насправді талановита і захоплена освітою Людина. Зичу Вам нових цікавих задумок, але найголовніше – здоров’я і сил для їх реалізації.

    • Тетяна Крамаренко :

      Щиро вдячна за Ваш відгук, Алло Степанівно. Ваша думка для мене є надзвичайно цінною. Такі гарні та душевні слова вселяють віру у те, що ця праця не є даремною, та надихають на нові творчі пошуки. Навзаєм бажаю творчого натхнення і цікавих досліджень.

Залишити коментар

Ярослав Шрамко
ректор університету, професор
Ганна Віняр
директорка бібліотеки (2009 - 2022 роки)
Прес-центр
Прес-центр
Єлизавета Кучерган
викладачка кафедри фізичної культури та методики її викладання (2016 - 2022 роки)
Дмитро Бобилєв
завідувач кафедри математики та методики її навчання, доцент
Тетяна Крамаренко
доцент кафедри математики та методики її навчання
Валерія Безуглова
аспірантка кафедри соціології та масових комунікацій, кореспондентка прес-центру
Едуард Євтушенко
в. о. завідувача кафедри ботаніки та екології, доцент
Календар подій
Останні статті
Популярне
Зворотний зв'язок