dobrovolsky

Криворізький педагогічний завжди пишається своїми видатними особистостями – тими, хто досяг вершин в освіті, науці, культурі, хто зумів досягти своєї мети й прославити рідну alma mater. Саме такою особистістю є Іван Андрійович Добровольський – професор, визначний дослідник геоботаніки й екології, засновник наукового напряму «степове лісознавство», 100-річчя якого громада Криворізького педагогічного святкувала в 2016 році.

Ще в роки своєї юності Іван Добровольський поставив собі мету – «усе життя присвятити дослідженню рослин, бо саме вони є головним чинником існування життя на планеті Земля». Він вважав, що рослини не тільки прикрашають навколишнє середовище, а й виконують екологозберігаючу функцію.

dobrovolsky 1

Майже все життя І. А. Добровольського пов’язане з нашим університетом. Пройшовши шлях від асистента до професора кафедри ботаніки та екології, він завжди залишався Людиною з великої літери, чуйним і уважним викладачем і керівником. Іван Андрійович обіймав посади декана природничого факультету (1949-1953; 1965-1966 рр.) та завідувача кафедри (1953-1965; 1966-1974; 1982-1984 рр.), мав учене звання доктора біологічних наук, очолював криворізьку групу Українського ботанічного товариства, був членом проблемної наукової ради Академії наук України.

dobrovolsky 2

Науковий спадок професора налічує понад 100 наукових праць і статей у збірниках академічних видань і фахових журналах, які сьогодні залишаються актуальними та становлять значний інтерес не лише для біологів та екологів, а й для краєзнавців. Підручник з ботаніки, який І. А. Добровольський написав у співавторстві з професором Київського національного університету О. Л. Липою, став настільною книгою для багатьох поколінь студентів-біологів. Науково-дослідницька та навчально-методична робота професора була гідно оцінена Міністерством освіти: він був нагороджений знаком «За відмінні успіхи в роботі», отримав звання Заслуженого працівника вищої школи України. Видатний науковець і викладач не залишався осторонь гострих екологічних проблем Криворіжжя й вважав озеленення міста важливим засобом подолання наслідків забруднення повітря; він розробив систему насадження парків, скверів, алей, якими ми милуємося сьогодні, із вдячністю згадуючи ім’я професора Добровольського.

dobrovolsky 3

У 2016 році до 100-річчя від дня народження І. А. Добровольського фахівці інформаційно-бібліографічного відділу бібліотеки КДПУ підготували біобібліографічний покажчик «Видатний геоботанік України», адресований студентам, викладачам, краєзнавцям, учителям шкіл і всім, хто цікавиться проблемами ботаніки та екології. На кафедрі ботаніки та екології відкрита іменна аудиторія на честь професора, де встановлено меморіальну дошку й організовано куточок особистих речей на знак ушанування його пам’яті – в цій аудиторії Іван Андрійович працював в останні роки свого життя.

dobrovolsky 4

Жива справа Івана Добровольського продовжується. Його послідовники працюють не тільки в освітніх і наукових установах – вони кожного дня озеленюють прибудинкові зони й техногенні території, дбають про збереження різноманіття флористичного складу міста, досліджують і відкривають нові види рослин.

12412
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30