l museum 1

Музей «Літературно-мистецьке Криворіжжя» є культурним надбанням Криворізького педагогічного. Факультет української філології створив куточок, у якому представлено літературні та етнографічні експонати Дніпропетровщини та Криворіжжя.

У 1982 році викладачі кафедри української та світової літератур разом зі студентами факультету розпочали збирацьку роботу, яка сьогодні має значні результати. Спочатку в експозиції музею налічувалося 4 тисячі експонатів – це дозволило розпочати діяльність закладу, проте сьогодні їх кількість перевищує 12-тисячний рубіж.

Музей «Літературно-мистецьке Криворіжжя» було створено у 1990 році після відновлення роботи факультету української філології. Над створенням музею працювали тодішній декан факультету української філології Ф. З. Яловий, викладачі та студенти. З 1995 року завідуючою музею є лаборант кафедри І. Є. Бугайова.

l museum 2

Вагома музейна колекція розташовується у літературній та етнографічній залах, які структурно розподілені на три експозиційні розділи: «Літературне Криворіжжя», «Виставково-мистецький», «Етнографічний». В основу створення експозиції музею лягли захисні дипломні проєкти студентів факультету мистецтв художньо-графічного відділення.

l museum 3

Перший розділ музею узагальнює літературний процес, який відбувався на Криворіжжі та Дніпропетровщині від початку соціокультурного розвитку і до сьогодення. Літературні композиції в залі розташовуються у хронологічній послідовності, розгортаючись на порубіжжі десятиліть. У центрі основної літературної зали розташована мапа «Літературна Дніпропетровщина», яка знайомить гостей із іменами митців України, життя чи творчість яких було пов’язано із Криворіжжям та Дніпропетровщиною. Автором цієї літературної мапи стала проф. Л. Б. Стрюк.

Другий «Етнографічний» розділ структурно розподілений за мистецькими жанрами, а саме: експозиції тканин, кераміки, ткацького та побутового реманенту, анімалістичної колекції та історичної реконструкції і художніх полотен.

У третьому «Виставково-мистецькому» розділі музею представлено художні твори криворізьких митців, які було взято з основного фонду та тимчасових виставок і вернісажів.

l museum 4

У музеї проходять виставки, приурочені багатьом подіям, університетським святам і конференціям. Екскурсії висвітлюють відвідувачам маловідомі сторінки національної історії та культури, знайомлять із символікою в декоративно-прикладному та ужитковому мистецтві, творчими й мистецькими процесами на Криворіжжі та в Україні.

З 30 травня 2011 музей «Літературно-мистецьке Криворіжжя» зареєстровано під № 04-285 у головному управлінні освіти і науки Дніпропетровської обласної державної адміністрації як музей при закладі вищої освіти.

l museum 5

На сьогодні плідна праця в музеї «Літературно-мистецьке Криворіжжя» продовжується. Викладачі кафедри та завідуюча музею намагаються знайти нові напрямки й форми роботи, налагоджують тісні зв’язки з галереями, місцевими музеями, театрами й літературними організаціями, редакціями часописів міста й області.

У музеї «Літературно-мистецьке Криворіжжя» КДПУ для майбутніх поколінь дбайливо зберігається літературна та етнографічна спадщина нашого краю!

10816
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31