Кафедра педагогіки
Криворізький державний педагогічний університет

28 березня 2022 року освітянська спільнота відзначала 430-ту річницю з дня народження засновника наукової педагогіки Яна Амоса Коменського. Як відомо, Я.А. Коменському належить ідея запровадження в школах класно-урочної системи, його правила навчання і виховання лягли в основу дидактичних принципів, що не втратили своєї актуальності донині. З нагоди цієї знаменної дати кафедра педагогіки КДПУ за пропозицією аспірантів другого року навчання Р. Калугіна та О. Большаніної ініціювала проведення онлайн-тестування для всіх охочих перевірити знання про життя, діяльність та педагогічну спадщину видатного педагога. Загалом тест виконали 63 особи. Середній бал, отриманий учасниками тестування – 11 з 15.

Діаграма 1 Каменський

Своїми враженнями після проходження тесту діляться учасники онлайн-заходу.
«Відзначимо, що студенти природничого факультету і факультету географії, туризму та історії, на яких ми викладаємо курси загальної педагогіки та методики виховної роботи, охоче взяли участь у тестуванні. Сам тест дозволив студентам приємно переконатися в тім, що їм вдалося запам’ятати основні ідеї, думки та погляди педагога щодо освіти та виховання підростаючих поколінь. Окрім того, виконання тестових завдань спонукало учасників тестування глибше зануритися до детального вивчення окремих аспектів педагогічної спадщини Я.А. Коменського, ретельніше опрацювати такі його твори, як: «Материнська школа», «Велика дидактика», «Відкриті двері до мов та всіх наук», «Закони добре організованої школи», – розповідають викладачі кафедри педагогіки канд. пед. наук, доц. О.Б. Потапенко та канд. пед. наук, доц. С.М. Щербина.
Студенти 2-го курсу природничого факультету, котрі брали участь у тестуванні, зазначили: «Готуючись до майбутньої професійної діяльності ми вивчаємо надзвичайно цікаву навчальну дисципліну «Загальна педагогіка», яка передбачає засвоєння теоретичних основ педагогічної науки, поглядів та ідей видатних педагогів минулого та сучасності, що сприяють підготовці майбутнього вчителя до професійної діяльності в умовах нової української школи. Викладачі з навчальної дисципліни «Загальна педагогіка» (асистент І.А. Коваленко, доцент С.М. Щербина) під час проведення практичних та лекційних занять висвітлювали ідеї фундатора наукової педагогіки, видатного мислителя, який жив і творив у ХVІІ столітті».
Студенти 2-го курсу факультету мистецтв музично-хореографічного відділення також долучилися до проходження тесту з нагоди ювілею Я.А. Коменського. «Ми знаємо, який значний внесок у розвиток педагогічної думки зробив свого часу Коменський. Відповідаючи на питання тесту, закріпили знання, отримані з курсу загальної педагогіки», – розповідає староста групи МХК-20 Софія Довгаль.
«Я вважаю, що нам, як майбутнім педагогам, було корисно поміркувати над запропонованими завданнями», – додає студентка групи ІП-19 Діана Назаренко.

Діаграма 2 Каменський

«Мені сподобалась сама ідея онлайн-тестування, присвяченого річниці Я.А. Коменського. Хочу висловити слова вдячності ініціативній групі аспірантів, які долучили нас до проходження тесту. Це не тільки цікаво і пізнавально, а й корисно для підготовки до заліку з МВР», – вважає студентка групи ОМ-19 Бугайова Олена.
Л. Машненко, апспірантка 1-го року навчання кафедри педагогіки зауважила: «Багато чого довелося пригадати, але це було того варте. Було круто!».
«Тест був цікавим та пізнавальним. Творимо майбутнє, пам’ятаючи минуле», – стверджує М. Микитенко, аспірантка 3-го року навчання кафедри педагогіки.
Вчимося! Працюємо! Перемагаємо! Аби освіта була «істинною, повною, ясною і міцною», як заповідав Я.А. Коменський.

Матеріал підготували канд. пед. наук, доц. В. Іванова та аспірант Р. Калугін.

18982
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша