Кафедра педагогіки
Криворізький державний педагогічний університет

 

 

Сеінар 21 22

 

Звіт
про роботу науково-методичного семінару «Професіоналізм педагога в сучасній педагогічній освіті» за 2021-2022 н.р.

Науково-методичний семінар проводився впродовж навчального року.
Тема науково-методичного семінару є актуальною і логічно доповнює комплексну науково-дослідницьку тему кафедри педагогіки.
У сучасних умовах реформування освіти радикально змінюється статус педагога, викладача, його освітні функції, відповідно зміняються вимоги до рівня його професіоналізму.
На звітній 2021-2022 н.р. було заплановано проведення чотирьох засідань, які було проведено за визначеними напрямами.

Засідання № 1. Відбулося обговорення викладачами кафедри питання про навчальні програми для аспірантів на 2021-2022 н.р. Завідувачка кафедри, професорка Т. Дороніна виступила з питання розподілу доручень та графіку виконання робіт, щодо підготовки до акредитації ОНП «Освітні, педагогічні науки». Обговорювалися питання підготовки до проходження переддипломної та асистентської практики магістрантів спеціалізації «ПВШ». Розглядалися питання оновлення тематики курсових робіт, їх змістового наповнення (16.09.2021 р.).

Засідання № 2. Завідувачка кафедри, професорка  Т. Дороніна виступила з питання обговорення членами кафедри проведення регіонального науково-практичного семінару для науковців. Організаційний комітет науково-практичного семінару (доцентка І. Макаренко, ст. викладачка І. Волощук, доцентка С. Щербина) розробив алгоритм дій задля ефективної роботи в даному напрямі.
З доповідями виступили, доцентка А. Король на тему: «Сучасні інформаційно-комунікаційні засоби у розвитку інноваційної студента у навчально-виховному процесі» та доцентка В. Іванова на тему: «Формування інноваційної компетентності майбутніх педагогів в умовах інноваційного освітнього середовища ЗВО». Обговорювалися питання оновлення робочих програм кафедри. Також, професорка Дороніна Т. наголосила на роботі організаційного комітету (доцентка Білоус О., доцентка Король А., професорка Кучер С.) щодо розробки Положення про організацію та проведення ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Освітні педагогічні науки» у Криворізькому державному педагогічному університеті (18.11.2021 р.).

Засідання № 3. Обговорення викладачами кафедри питання про проблематику сучасних дисертаційних досліджень із педагогіки (за матеріалами рецензованих 2021-2022 н.р. дисертацій та авторефератів).
Методична консультація канд. пед. наук К. Польгун щодо вивантаження методичних матеріалів на Moodle.
Заслухали доповіді доцента О. Потапенко на тему: «Становлення та розвиток вищої педагогічної освіти в Украйні» та доцентки І. Макаренко на тему: «Проблема освіти дорослих у контексті реалізації концепції навчання впродовж життя» (17.02.2022 р.).

Засідання № 4. Відбулося обговорення результатів проведеного регіонального семінару «Професіоналізм педагога – стратегія оптимізації якості сучасної освіти» для вчителів та молодих вчених, підведення підсумків роботи завідувачкою кафедри, професоркою Т. Дороніною.
З доповіддю на актуальне тему: «Організація освітнього процесу в умовах дистанційної освіти» виступила О. Білоус.
Були представлені доповіді  ст. викладачки І. Волощук на тему: «Формування інноваційно-комунікаційної компетентності майбутнього фахівця під час дистанційного навчання» та доценткою С. Щербини на тему: «Використання сучасних інформаційних методів у професійній підготовці майбутніх фахівців».
На засідання була запрошена канд. пед. наук, К. Польгун з метою обговорення та інформатизації щодо роботи в Moodle в процесі літньої екзаменаційної сесії.
На засіданні модератор доцентка О. Білоус запропонувала розглянути пропозиції щодо підготовки завдань задля проходження студентами педагогічної практики в ДОТ (дистанційно). Завдання були розподілені між членами кафедри. Презентації наочно демонстрували, як будуть виглядати завдання на Moodle. Доцентка О. Білоус виступила з пропозиціями щодо плану роботи науково-методичного семінару на 2022-2023 н.р. (01.06.2022 р.).

У ході проведення науково-методичних семінарів доповідачі виступали з доповідями, в яких розглядалися всі актуальні питання. У дискусіях, обговореннях, дебатах активно приймали участь всі присутні члени кафедри. Вони висловлювали свої погляди, міркування, ділилися своїм власним педагогічним досвідом. Хотілося б відмітити високу активність викладачів під час проведення семінарів. Семінар дає змогу доповідачам поділитися своїми власними надбаннями та розширити коло наукових досліджень усіх членів кафедри.
Також, інформація про проведення науково-методичного семінару, план семінару та доповіді викладачів розміщені в електронному вигляді на сайті нашого університету, що сприяє покращенню іміджу кафедри, презентує роботу кафедри та популяризує нові наробки викладачів кафедри.
Основною метою проведення наших науково-методичних семінарів було ознайомлення з новітніми технологіями та підвищення рівня власної педагогічної майстерності. Мета науково-методичного семінару була досягнута, завдання виконані.

Інформацію підготувала канд. пед. наук, доцентка О. Білоус.

20072
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша