Кафедра зоології та методики навчання біології
Природничий факультет

logonew

Українське товариство охорони птахів (ТОП) - національна громадська природоохоронна організація.

Створена у 1994 році.

Головна мета діяльності ТОП - охорона навколишнього природного середовища через збереження видового різноманіття і кількісного багатства птахів.

ТОП є Партнерською організацією BirdLife International в Україні. BirdLife International - всесвітнє об'єднання природоохоронних організацій, які працюють у більш ніж 100 країнах світу, і є авторитетними в питаннях стану птахів та середовища їх існування, а також у визначенні головних чинників, які впливають на птахів.

З 1996 року ТОП впроваджує ІВА програму у 26 регіонах України, спираючись на мережі ІВА координаторів і ІВА спостерігачів.

ІВА програма передбачає ряд заходів: проведення досліджень і збір даних стосовно територій, здійснення менеджменту територій, організацію освітніх кампаній, співпрацю з урядовими структурами і сприяє наданню національного і міжнародного природоохоронного статусу екологічно цінним територіям.

Головні досягнення ІВА програми:

- Досліджено 453 території в Україні. 166 (2,5 мільйонів га) з них ідентифіковані як ІВА території і включені у міжнародну базу даних BirdLife Internetional;
- Підготовлена і видана збірка "ІВА території України - території, важливі для збереження видового різноманіття та кількісного багатства птахів";
- Були створені мережі ІВА координаторів і ІВА спостерігачів, які успішно здійснюють природоохоронні заходи на ІВА територіях;
- ТОП, співпрацюючи з державними установами і відповідальними особами, сприяє включенню пріоритетних ІВА територій у національну екологічну мережу;
- Успішна освітня діяльність зі збереження ІВА територій.

Збереження рідкісних видів

- Підготовлені і видані Національні плани дій зі збереження 17 глобально вразливих видів;
- Проведені дослідження стану популяцій і розроблені рекомендацій щодо охорони таких видів як прудка очеретянка, дрохва, деркач, орел-могильник і кульон тонкодзьобий.
- Успішна співпраця зі збереження: хохітва, дрохва, деркач були вилучені з переліку мисливських видів;
- Видано польовий визначник "Птахи фауни України".

Співпраця з громадськістю

- ТОП є громадською організацією, яка спирається на членів. Членська мережа складається з індивідуальних членів (біля 2000), 26 регіональних відділень і 56 місцевих груп.
- Проводяться щорічні освітні кампанії, в яких беруть участь понад 17 000 чоловік;
- Видаються для членів Товариства і широких кіл громадськості: щоквартально членський бюлетень "Птах", освітні листівки, буклети, плакати;
- Діє віртуальний інформаційний центр: www.birdlife.org.ua

Криворізьке відділення

Криворізьке відділення Українського товариства охорони птахів було створене 15 жовтня 2004 року.

Члени Криворізького відділення здійснили таку роботу:

1. Взяли участь в проекті зі збереження балабана на пріоритетних місцях гніздування в Україні (Стригунов В. І., Милобог Ю. В.)

2. Прийняли участь в акціях Українського товариства охорони птахів: "Птах року" в осінніх і зимових обліках птахів (Янчук І. С., Коцюруба В. В., Брошко Є.О., Герасимук О. О. та учні Криворізького Гуманітарно-технічного ліцею № 129).

3. Провели весняні обліки водно-болотних птахів на території  Криворіжжя  (Стригунов В.І., Коцюруба В.В., Янчук І.С., Брошко Є.О., Герасимчук О.О., учні КГТЛ № 129).

4. Склали уточнений перелік птахів Криворіжжя (Коцюруба В.В.), східних околиць м. Кривого Рогу (Янчук І. С.).

5. Створили науково-методичний посібник-визначник „Птахи Дзержинського лісництва та прилеглої території" для внутрішнього використання (Янчук І. С.), який увійшов до „Педагогічної спадщини Дніпропетровської області".

6. Підготували ілюстрований буклет „Флора і фауна Дзержинського лісництва" (Янчук І. С., учні КГТЛ № 129), який посів І місце на обласному конкурсі екологічних медіа-проектів.

Заплановані акції на осінньо-зимовий період 2017-2018 років:

  1. Осінні дні спостережень за мігруючими птахами EuroBirdwatch (30 вересня 2017 року).
  2. Різдв`яні  обліки птахів (6-7 січня 2018 року).
  3. Підведення підсумків акції «Птах року-2017» (грудень 2017 року).
  4. Орнітологічні тренінги (вихідні дні щотижня).

Адреси для листування: вул. Котляревського,11, кв.42, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл., 50048.  Телефон: 8(0564)723234 д., або проспект Гагаріна, б.54, кафедра зоології та методики навчання біології, КДПУ, м. Кривий Ріг. E-mail: [email protected]

2483
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Квітень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30