22C723C1-5749-4CB6-AEF7-E0A96657B253_1557962349-288x144.jpeg

Вам доводиться мати справу з "важкими людьми"? Як і багатьом з нас, родичі, друзі, колеги або знайомі напевно завдавали вам болю, зачіпаючи ваші почуття, викликаючи тривогу, залучали до непотрібних фінансових витрат. Розуміння способу мислення людей і причин, що спонукають їх до подібної поведінки, буде істотним кроком до побудови більш успішних відносин.

Оточуючі часом не поділяють наших почуттів, не визнають те, що для нас є цінним, не відповідають на наші почуття, обманюють, зраджують, розчаровують чи відсторонюються від нас. Усе це – частина людських відносин; тут не йдеться про якісь поведінкові відхилення. Але бувають і такі люди, вчинки яких постійно зачіпають усіх, хто має справу з ними. Після спілкування з такими людьми залишається не просто неприємний осад, а глибока образа і це можна пояснити особливостями їхньої особистості.

 

Типи особистості

 

Кожна людина має унікальну особистість відносно постійну та передбачувану сукупність властивих їй якостей (рис) та моделей поведінки.

Типи особистості це ряд рис і їх комбінацій, що збігаються у різних людей. Якщо поведінкові особливості одних людей слабко впливають на оточуючих, вплив інших може бути дуже відчутним і навіть сильним.

Для окремих типів особистості характерні вкрай негативні моделі поведінки, що сильно зачіпають інших. Іноді вони хочуть навмисно образити когось, а іноді просто намагаються в такий спосіб досягти бажаного результату. До цієї категорії належать соціопати.

Подібним людям непросто змінити свою поведінку, тому що вони цього часто не хочуть. Вони отримують те, що їм потрібно, але за ваш рахунок. Оточуючі зазвичай налаштовані вороже до таких людей, але їх це не хвилює. Власна поведінка не завдає їм жодних неприємностей.

sociopat.jpgХижаки серед нас

 

Спосіб мислення та дії соціопатів кардинально відрізняються від наших через відмінності у структурі мозку, тому їх поведінка може сильно відрізнятися від поведінки більшості інших людей. Для соціопатів характерна жорстока та аномальна поведінка. Вважається, що соціопатія обумовлена ​​дисоціальним розладом особистості (ДРО). Хоча люди з таким розладом можуть становити небезпеку, слід пам'ятати, що багато з них не виявляють схильності до насильства і не є "поганими". Просто вони, на відміну від більшості людей, не здатні відчувати почуття провини та співчуття. Не виключено, що ви щиро хочете допомогти комусь із ДРО або спілкування з такою людиною неможливо уникнути і ви прагнете зрозуміти її. Проте при цьому слід зазначити, що найкращий спосіб дій полягає в тому, щоб створити у ваших відносинах "чіткі межі" та порекомендувати цій людині розпочати лікування.

 

Як розпізнати людину з соціопатичними рисами

 

1. Пам'ятайте про характерні риси соціопатів. Соціопатія є розладом особистості, для якого характерні: постійна антисоціальна поведінка, знижена здатність до співчуття і каяття, а також нахабна, егоїстична поведінка без «внутрішніх гальм».

  • Соціопати діють раціонально, вони знають, чому і для чого вчиняють тим чи іншим чином.
  • Соціопатична поведінка обумовлена ​​структурою головного мозку, хоча на неї впливають також генетичні фактори та навколишнє середовище. Така поведінка може виникнути і внаслідок пошкодження мозку.
  • У минулому у соціопатів часто (але не завжди) є випадки антисоціальної поведінки, у тому числі злочинних дій, насильства, зловживання наркотичними речовинами, проблем у відносинах з іншими людьми (розбрат в сім'ї, розлучення, відсутність друзів тощо).
  • Вважається, що соціопати, як правило, не піддаються лікуванню в тому сенсі, який вкладають у це слово фахівці з психічного здоров'я. Наприклад, немає лікарських препаратів, які допомагали б при соціопатії, інші методи лікування малоефективні. Цей розлад також важко піддається корекції, тому що від людини неможливо відокремити особисті якості та систему цінностей.
  • Як правило, соціопати не бажають лікуватися, навіть за наявності досить ефективних способів лікування. Нерідко вони використовують людину, що бажає їм допомогти в корисливих цілях і отримують користь від її доброти, фінансової чи емоційної підтримки тощо.

2. Бережіться маніпулювання. Соціопати не бачать нічого поганого в тому, щоб використовувати людей і вони не звертають уваги на те, що своїми діями можуть завдати комусь страждань. При цьому соціопати часто є надзвичайно обдарованими людьми як в інтелектуальному, так і психологічному відношенні. Вони є майстрами маніпулювання. Така поведінка спочатку може супроводжуватися чарівною харизмою, але зрештою соціопат поступово починає диктувати вам свою волю. Соціопати часто дуже проникливі і знають, як отримати від оточуючих те, чого вони хочуть. При цьому їх абсолютно не турбує те, що своїми діями вони можуть завдати комусь шкоду.

  • Соціопати можуть маніпулювати людьми за рахунок перебільшення своїх "гарних" якостей та досягнень або шляхом введення в оману. Соціопати здатні зберігати "крижаний спокій" у стресових, небезпечних ситуаціях. Вони можуть наполягати на безпеці будь-якої ситуації, хоча це далеко не так. 
  • Не бійтеся відповісти так: «Я відчуваю, що це маніпуляція і мені не подобається такий стан справ".
  • Соціопати можуть виявляти велику проникливість у соціальному та психологічному плані і вони використовують цю якість для того, щоб потай маніпулювати людьми. Якщо ви відчуваєте, що не слід погоджуватися на щось, прислухайтесь до своїх відчуттів, незалежно від слів або дій співрозмовника.
  • Не надавайте таким людям інформацію про себе, яку вони можуть використати проти вас. Не будьте надто відвертими з ними, не діліться своїми почуттями, не дайте визначити ваші "слабкі місця".
  • Виявлення маніпулятивної поведінки дуже важливе у справі допомоги соціопатам. Оскільки вони повністю усвідомлюють свою поведінку, потрібно позначити межі дозволеного і дати їм зрозуміти, що антисоціальна поведінка може призвести до небажаних наслідків.

3. Не дозволяйте ошукати себе. Люди з антисоціальним розладом особистості нерідко використовують обман, щоб завоювати довіру чи отримати певну користь. Вони можуть бути компульсивними брехунами, користуватися різними вигаданими іменами і займатися шахрайством з метою отримання вигоди або просто заради задоволення.

  • Якщо вам здається, що хтось намагається вразити вас і закохати в себе або хоче змусити без роздумів купити щось, припиніть спілкування.
  • Стережіться мати справу з людиною, яка виявляє соціопатичні риси. Вона може навіювати вам, що все чудово, хоча насправді це далеко не так.
  • Соціопати непередбачувані, здатні на спонтанні, незрозумілі, часто ризиковані вчинки.

4. Зверніть увагу на агресивну поведінку. Люди з антисоціальним розладом особистості схильні до агресивної поведінки, яка характеризується ворожістю, дратівливістю, імпульсивністю та насильством. Така поведінка часто супроводжується відсутністю докорів сумління та співчуття до потерпілого.

  • Соціопати можуть виявляти фізичну агресію та бажання побитися чи вербальну агресію з переходом на крик.
  • Будьте обережні при спілкуванні з будь-ким, у кого спостерігаються ознаки антисоціального розладу особистості. У разі небезпеки бережіть своє емоційне (а, можливо, і фізичне) здоров'я.

5. Зверніть увагу на відсутність докорів сумління. Більшість людей відчувають провину або засмучуються після того, як зачеплять чиїсь почуття. Однак багато соціопатів слабо знайомі з докорами сумління; навпаки, вони нерідко відчувають задоволення від того, що маніпулюють людьми і завдають комусь болю. Вони можуть намагатися пояснити таку поведінку або просто не вважають за потрібне дбати про реакцію оточуючих.

  • Якщо ви відчуваєте "душевний біль" після спілкування з людиною, у той час як вона поводиться байдуже, це може свідчити про соціопатичні нахили.
  • Якщо ви хочете, щоб соціопат вибачився або взяв на себе відповідальність за свої дії, врахуйте, що він може бути не готовий до цього. Необхідно прийняти таке становище як належне та діяти виходячи з нього.

6. Зверніть увагу на яскраво виражений егоцентризм та почуття переваги. Багато людей з соціопатичними рисами схильні ставити себе "вище" оточуючих і вважають, що вони розумніші, привабливіші і т.і. за інших людей. Вони з легкістю знаходять недоліки в оточуючих і не бачать якихось вад у себе.

  • Такі люди можуть постійно розмірковувати про себе і розповідати про різні події свого життя у "кращому світлі", звеличуючи себе над іншими.
  • Вони можуть щиро вважати, що інші люди "нижчі за них" і прожити з цією впевненістю все своє життя.

7. Зверніть увагу на ознаки зловживання наркотичними речовинами. Багато людей із соціопатичними рисами схильні до зловживання алкоголем чи наркотиками. Зрештою це може привести їх у в'язницю

  • Наркотична залежність може набувати форми неконтрольованого вживання наркотиків до загрозливого для здоров'я стану або виявлятися як постійний прийом протягом тривалого часу. Це призводить до неадекватної та небезпечної поведінки.
  • Часто такі люди з соціопатичними рисами походять із сімей, де також зловживали наркотиками чи алкоголем.

8. Зверніть увагу на неодноразові порушення закону. Соціопати схильні до безрозсудної та ризикованої поведінки. Людина може демонстративно нехтувати правилами та законами, багато разів порушити закон і потрапити до в'язниці.

  • Соціопати можуть вигадувати різні виправдання своїй поведінці, покладати відповідальність за неї на інших людей і ніколи не визнавати свою провину.
  • Порушення закону нерідко пов'язане із зловживанням наркотичними речовинами.

9. Зверніть увагу на безвідповідальність. Поряд із порушеннями встановлених правил і законів, людей з антисоціальним розладом особистості часто відрізняє вкрай безвідповідальна поведінка. Така людина може ризиковано поводитися з грошима, автомобілями, бізнесом та людьми, навіть якщо в цьому немає потреби. Соціопати можуть не піклуватися про своїх близьких і нехтувати своїми дітьми.

  • Багато соціопатів є поганими працівниками, вони часто нехтують своїми робочими обов'язками.
  • Нерідко у людей з соціопатичними рисами погані стосунки з оточуючими, вони мають проблеми в особистих відносинах і не вчаться на своїх помилках.

muzhchina_spinoj_34357.jpg

Розуміння людини з соціопатологією

 

1. Врахуйте генетичну схильність. Хоча у це складно повірити, близько 50% випадків соціопатології можна зарахувати до спадковості, тобто цей розлад може передаватися генетично. Люди з соціопатичними рисами народжуються зі схильністю до подібної поведінки.

  • Дитина не обирає, народитися їй у бідній чи заможній сім'ї. Так само вона не обирає батьків з генетично обумовленою нездатністю ставитися до інших "так, як це прийнято у нормальних людей".

2. Зверніть увагу на фактори навколишнього середовища. Багато людей з соціопатичними рисами пройшли через приниження у дитинстві, однак є й такі соціопати, які уникнули цього. Як правило, у людей з соціопатичними особливостями в дитинстві або підлітковому віці діагностують розлад поведінки, для них характерні агресивність, схильність до обману та руйнування.

  • У дітей з діагностованим розладом поведінки найчастіше буває неблагополучна сім'я, травматичний досвід, випадки зловживання наркотиками у ній, неправильне виховання у сім'ї.

3. Розпізнайте різницю у сприйнятті. Хоча спілкування з соціопатичною особистістю буває дуже важким, пам'ятайте, що ця людина не відчуває любові чи довіри, як це прийнято у більшості людей. Уявіть, як жити без того, щоб хоч раз випробувати почуття любові, або не уявляти, що можна довіряти близьким людям та друзям. Часто ці люди взагалі не відчувають будь-якої прихильності, на відміну від більшості людей.

  • На жаль, соціопати навіть не уявляють, яких почуттів вони позбавлені. Вони ніколи в своєму житті не відчували довіри або любові і вважають, що подібним чином поводяться інші люди.

4. Зрозумійте мотивацію такої людини. Оскільки соціопати часто позбавлені співпереживання та співчуття до інших людей, вони схильні займатися виключно собою. Такі люди дуже уважні до своїх потреб і не звертають уваги на почуття інших людей. Найчастіше вони просто не здатні уявити собі інше ставлення, крім егоїстичного, тому все їхнє життя зайняте турботою лише про себе.

  • Оскільки немає прямої вигоди у тому, щоб допомагати іншим або поважати їхні інтереси, соціопати вважають, що це безглуздо.

shutterstock_1697881900.jpg

Допомога людині з соціопатичними нахилами

 

1. Виявляйте співчуття. Хоча соціопати часто є джерелом розчарування, болю та інших негативних почуттів, пам'ятайте, що вони теж люди. До них дуже складно ставитися добре, але саме тому вони заслуговують на співчуття, турботу і повагу.

  • Якщо хтось з ваших близьких виявляє соціопатичні риси, не виправдовуйте його поведінку, але при цьому намагайтеся донести до цієї людини свою любов та співчуття.
  • Багато дорослих людей з соціопатичною поведінкою в дитинстві зазнавали вербального, фізичного чи сексуального насильства. Багато хто з них виріс у неблагополучних сім'ях або пережив втрату одного з батьків. Хоча подібні обставини і не виправдовують поведінки соціопатів, вони здатні викликати співчуття до людини, яка мала важке, травматичне дитинство або була змушена жити у ворожому оточенні.
  • Однак пам'ятайте, що соціопати повністю усвідомлюють свою поведінку та її вплив на оточуючих. Тяжке минуле не є виправданням антисоціальної поведінки в теперішньому.
  • Крім того, з обережністю ставтеся до розповідей соціопата про його минуле, якщо вони нічим не підтверджені. Соціопати часто брешуть або приховують правду про себе, вони можуть розповідати про своє важке чи травматичне минуле для того, щоб викликати співчуття.
  • Майте на увазі, що слід встановити відповідні "чіткі кордони". Для більшості людей відновлення порушених відносин означає і відродження взаємної довіри. Однак у випадку із соціопатом це вкрай нерозумно. При нагоді можна пробачити і забути минулі образи, проте будьте обережні і уникайте ситуацій, в яких ви були б дуже вразливі. Соціопат не завжди завдає шкоди, але оскільки йому не знайомі докори сумління, почуття провини та інші подібні емоції, він може знову завдати вам болю.
  • Співчуття і пробачення це добре, проте пам'ятайте, що така схвальна поведінка з вашого боку в жодному разі не викличе у соціопата докорів сумління або почуття провини та й взагалі може не вплинути на нього.

2. Не дозволяйте зайвого. Це особливо складно, якщо людина із соціопатичними нахилами є членом вашої родини. Ви можете любити її і приймати такою, якою вона є, але при цьому не слід дозволяти завдавати шкоди іншим людям та маніпулювати ними. Дайте людині зрозуміти, що ви не приймаєте її образ дій і не збираєтесь потурати йому.

  • Скажіть: «Я хотів би підтримати тебе, але не можу дозволити, щоб ти завдав шкоди іншим людям».
  • Не давайте такій людині гроші. Якщо соціопат просить дати йому грошей і ви хочете допомогти йому, запропонуйте замість грошей купити продукти або заплатити за оренду житла.
  • Непросто спостерігати за тим, як хтось руйнує власне життя і завдає біль оточуючим, проте пам'ятайте, що це усвідомлений вибір цієї людини і ви не відповідаєте за неї.

3. Встановіть у своїх відносинах "чіткі кордони". Соціопат може спробувати порушити ці межі або маніпулювати вами та вашим ставленням до нього. Дайте йому зрозуміти, що дозволено, а що ні у ваших стосунках. Це допоможе йому усвідомити передбачуваність вашої реакції та відмовитись від спроб маніпулювати вами.

  • Не дозволяйте порушувати встановлені межі. Якщо він дзвонить пізно ввечері, не беріть телефон. Якщо він загрожує вбити себе, зателефонуйте до поліції. Не дозволяйте нав'язати вам відповідальність за щось у його житті проти вашого бажання.
  • Не дозволяйте вирішувати за вас. Не бійтеся говорити «ні», якщо це стосується вашої участі в будь-якій неприємній для вас чи сумнівній справі.
  • Не заохочуйте антисоціальну поведінку: прийом наркотиків, порушення законів та інші безвідповідальні вчинки.
  • Скажіть: «Можливо, для тебе це і нормально, але я не хочу порушувати свої принципи. Я не братиму участі в цьому».

4. Захищайте свої права. Люди з соціопатичними звичками можуть зневажливо ставитися до вас або прямо порушувати ваші права. Відстоюйте свої права і не дозволяйте будь-кому утискати вашу гідність. Пам'ятайте, що неповага з боку когось свідчить не про ваші недоліки, а відображає проблеми цієї людини та труднощі у ваших стосунках із нею.

  • Відсутність співчуття до інших людей може призвести до нехтування їхніми правами. Для соціопатів найчастіше характерна завищена самооцінка, що може викликати "звеличення себе над оточуючими" і приниження прав інших людей.

5. Усвідомте свою роль у житті соціопата. Хоча причини дисоціального розладу достеменно невідомі, не виключено роль біологічних та генетичних факторів. Незважаючи на те, що людина може бути не винна в тому, що вона соціопат, вона все-таки відповідає за свої дії і вам не слід виправляти її помилки та брати відповідальність за неї на себе.

  • Не беріть на себе відповідальність за спроби «врятувати» або «змінити» соціопата. Зрозумійте, що зміни можуть відбутися виключно за його, а не за вашою ініціативою.
  • Пропонуйте свою підтримку та сприяйте будь-якій корисній діяльності. Це може бути нормальне ставлення до інших, взяття на себе відповідальності чи спроба позбутися наркозалежності. Заохочуйте відповідальність соціопата за його вчинки.

6. Запропонуйте вилікуватися від залежності. Багато людей з антисоціальним розладом особистості мають залежність від наркотичних речовин, що негативно впливає на особистість та сприяє неадекватній та ризикованій поведінці. Хоча таку поведінку складно змінити, подолання залежності дозволить покращити їхній стан та знизити різні ризики.

  • Існує безліч методів лікування наркотичної залежності і їх оптимальний вибір визначається конкретним випадком. Від залежності можна позбутися шляхом амбулаторного або стаціонарного лікування з наступним спостереженням. Проконсультуйтеся з лікарем та визначте найбільш підходящі методи.

7. Запропонуйте допомогу психотерапевта або психіатра (у цьому випадку найбільш дієвою вважається когнітивно-поведінкова психотерапія). Це допоможе закріпити позитивну поведінку та зробить негативну поведінку менш привабливою. Бажано, щоб у ході лікування пацієнт міг обговорити з лікарем ті проблеми, які він випробовував у дитинстві. Часто люди з розладом особистості відмовляються від психотерапевтичної допомоги або вдаються до неї лише під тиском обставин. У разі соціопатичних нахилів така допомога особливо корисна за наявності інших розладів, таких як постійне почуття тривоги, депресія та інші афективні розлади.

  • Завдяки психотерапії людина може навчитися краще розуміти почуття людей, діяти менш імпульсивно, визначати наслідки (в т.ч. довгострокові) своєї поведінки і т.і.

Попередження

  • Соціопати менш схильні до переживання емоцій і вони можуть використовувати емоції на шкоду іншим людям. З такою людиною найкраще поводитися і розмовляти зрозумілою їй «мовою». Якщо вам доводиться мати справу із соціопатом, намагайтеся "відключати" емоції. Соціопатам зовсім нецікаво слухати про те, що ви відчуваєте з приводу їхньої поведінки. Ніколи не виявляйте емоції і не підвищуйте голос у суперечці з такою людиною.
18350
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31