Кафедра зоології та методики навчання біології
Природничий факультет

Конференція проведена 6.10.2017 за підсумками Всеукраїнських акцій «Звичайний канюк. Птах року-2017», «Годівничка» та «День зустрічі птахів» на базі «Центру дитячої та юнацької творчості «Гармонія» Криворізької міської ради.

ptakh rokukanГоловна мета акції «Птах року» – привернути увагу учнівської молоді до проблем охорони птахів та їх природних біотопів, залучення учнів до активної природоохоронної роботи.

Головними завданнями акції є:

-          вивчення учнями біологічних особливостей птахів даного виду;

-          проведення моніторингу чисельності виду на певній території;

-          формування в учнів переконань, моральних принципів та активної життєвої позиції в галузі охорони птахів.

godivnichka

 

Мета акції «Годівничка» - вивчення орнітофауни своєї місцевості, складання каталогів птахів, визначення місць, де птахи зустрічаються найчастіше, виготовлення годівниці та заготівля корму, розвішування годівничок та здійснення підгодівлі птахів.

Протягом акції ведуться спостереження за птахами, фіксуються результати спостережень.

У процесі проведення акції  відбувся конкурс за номінаціями:

-          кращий малюнок про зимуючих птахів;

-          фоторобота про зимуючих птахів;

-          саморобка про зимуючих птахів;

-          кращий вірш про зимуючих птахів;

-          краща листівка про зимуючих птахів;

-          оповідання про птахів.

36 2 2017Всеукраїнська акція «День зустрічі птахів»

Номінації акції і вимоги до робіт:

Номінація «Майстер-клас: «Шпаківні і дуплянки своїми руками»

Номінація передбачає виготовлення (кількість необмежена) штучних гніздівель школярами самостійно та за допомогою дорослих.

Номінація «Агітаційна робота»

Номінація передбачає випуски стіннівок, виготовлення листівок, банерів, плакатів, фоторепортажів.

Номінація «Найщедріша годівничка»

Номінація передбачає виготовлення годівничок, їх розміщення на пришкільних ділянках, у парках, скверах, у лісі, біля житлових будинків та в інших місцях. Організація регулярної підгодівлі птахів і спостереження за видами, їх кількістю. Підготовка творчого звіту в довільній формі про організацію підгодівлі (скільки кормів заготовлено, яка кількість і яких годівничок розвішана, які птахи відвідують і наскільки регулярна підгодівля).

На початку форуму було привітальне слово Аврамчук Н.П., методиста еколого-натуралістичного напряму «ЦДЮТ «Гармонія». Учні заслухали цікаві доповіді вчителя біології навчально-виховного комплексу  № 129 "Гімназія-ліцей академічного спрямування", відомого криворізького орнітолога, Янчука І.С. «Звичайний канюк. Птах 2017 року». Надана інформація про хижих птахів Криворіжжя взагалі та про особливості біології звичайного канюка та його поширення, чисельність. Проведена демонстрація презентації, яка містила велике число світлин хижих птахів нашого краю та особливо звичайного канюка. Наголошено на важливість проведення польових спостережень, досвід штучної ви годівлі птахів в умовах міні-реабілітаційного центру ліцею (досвід Лихопавло Н.Ю., Янчука І.С.).

Цікавим та емоційним був виступ представників КЗШ №90 (одних з переможців акції) «З досвіду проведення акції «Годівничка», прочитані авторські вірші учнів.

Від кафедри зоології та методики навчання біології виступив старший викладач Коцюруба В.В. з доповіддю та презентацією про підготовку штучних гніздівель для птахів, важливість підгодівлі птахів взимку та правильно складений «раціон» для птахів. Наголошено на не вірні уявлення про годівнички, штучні гнізда, меню для підгодівлі. Вказано на важливість завчасної заготівлі кормів для птахів, вивіску синичників, шпаківень та дуплянок. Надано цікаві варіанти рішення проблеми організації приваблювання та підгодівлі птахів з досвіду криворізьких орнітологів.

На конференції відбулося нагородження переможців акції та підведені підсумки проведеної роботи.

Garmonia 2017

Матеріали підготував В.В. Коцюруба. Фото В.В. Коцюруби.

2624
Календар подій
Останні статті
Популярне на сайті
Афіша
Березень 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31